Stopirani upisi i odbrane diplomskih radova: Ko može zaustaviti pravni haos na Medicinskom fakultetu

9 06 2017

NELEGALNA SJEDNICA I SMJENA


Medicinski fakultet u Sarajevu

Na nezakonitoj sjednici Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta kojoj je danas prisustvovalo 59 članova izglasano je razrješenje dekanese Almire Hadžović-Džuvo, a sa 49 glasova za imenovana je v.d. dekanese Amela Kulenović, šef Katedre za anatomiju ovog fakulteta, piše agencija Patria.

Bez ijedne riječi i pojašnjenja članova NNV-a novinarima je upućeno obrazloženje zašto je zatražena smjena Hadžović-Džuvo. U njemu je navedeno da je razriješena dekanesa “lose rukovodila Medicinskim fakultetom, da je došlo do tenzija i razdora među uposlenicima, nedopustivog narušavanja korektnih odnosa između fakulteta i KCUS-a, kao njegove nastavne baze, nepoštivanje normativnih akata fakulteta od smijenjenog dekana, posebno Poslovnika o radu NNV-a.”

S obzirom da je Hadžović-Džuvo očekivala ovakav rasplet događaja ona je danas odbacila insinuacije koje su naveli članovi NNV-a.

– Ja sam tokom obavljanja svoje dužnosti kao dekana Medicinskog fakulteta postupala ispravno, a što se tiče insinuacija oko finansijskog upravljanja koje je navelo NNV, rektor je ocijenio da je dekan postupio ispravno. Što se tiče mobinga nikad nisam dobila niti jednu prijavu. Te insinuacije su upućene od drugog pravnog subjekta, a ne od strane Medicinskog fakulteta. Važno je istaći da uposlenici KCUS-a koji rade na Medicinskom fakultetu rade sa svega 6% otprilike radnog odnosa – kazala je Hadžović-Džuvo.

Upravo je inicijativa za smjenu i potekla od direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i njenih saradnika koji žele potpunu kontrolu i nad Medicinskim fakultetom.

Inače, prema članu 127. Zakona o visokom obrazovanju KS Vijeće može donijeti odluku o razrješenju dekana i prije isteka perioda na koji je imenovan: ako ostvaruje loše poslovne rezultate, ako bude pravosnažno osuđen za krivično djelo,ako ne izvršava zadatke predviđene zakonom i statutom ili ih izvršava protivno njima, prekorači ovlaštenja i time nanese štetu organizacionoj jedinici odnosno visokoškolskoj ustanovi, zbog odsutnosti ili spriječenosti da u neprekidnom periodu dužem od tri mjeseca obavlja dužnost, ako svojim ponašanjem povrijedi ugled funkcije dekana/direktora.

Uporedivši zakonske odredbe i navedene razloge NNV-a jasno je da su oni izneseni paušalno i nemaju zakonsko uporište.

Hadžović-Džuvo posebno je istakla da je poražavajuća činjenica da je zbog ove situacije stopirana odbrana diplomskih radova i upisi jer nisu formirane komisije.

– Sve je ograničeno rokovima velika je šteta načinjena najviše studentima zbog kojih i postojimo proteklih 70 godina.

Kako se danas čulo iza zatvorenih vrata na sjednici NNV-a odluka o razrješenju i imenovanju v.d. bit će upućena rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju. Rektor će donijeti rješenje o imenovanju, odnosno prosuditi da li je današnja odluka članova NNV-a zakonita ili nije zakonita.

Podsjećamo, rektor je ranije odbio zahtjev koji su mu uputili članovi NNV-a jer nije nadležan da donese odluku o prijevremenom razrješenju kao i odluku o suspenziji dekanese Hadžović-Džuvo jer nisu ispunjeni zakonski uslovi.

Na pitanja da li će preduzimati neke pravne korake Hadžović-Džuvo je poručila da će iskoristiti sva zakonske mogućnosti, a falsifikovani pečati i potpisi koji su joj dostavljeni od članova NNV-a uz akte proteklih dana prijavljeni su Tužilaštvu KS.

Izvor: NAP.ba


Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: