“Politika Izetbegovića, Čovića i Dodika je bez kompasa”

9 06 2017

Umjesto da se bave krizom vlasti na svim nivoima, lideri najvećih stranaka opet okrenuti nacionalizmu i podjelama. Dodik RS naziva državom i brani učenicima da izučavaju o opasadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici. Čović se radovao Thompsonovom koncertu za Haške optuženike. Izetbegovića ne brinu prijetenje ISIS-a Srbima i Hrvatima u BiH.

Predsjednik Republike Srpske studentima poručuje da je vrijeme da pojam entitet, zamijene državom. Jer RS to treba biti. Istovremeno, nema dovoljno autobusa da prevezu sve mlade koji odlaze što dalje.

Protesti. Politička kriza. Ekonomska kriza. Nisu u vrhu prioriteta. Zato jesu gradiva iz udžbenika. Dok se o genocidu u Srebrenici uči širom svijeta, kaže glavni haški tužilac Brammertz – učenici u RS to neće moći. Odluka je Dodika.

“Ako hoće o tome izučavati eto im Federacije. Mi to ne možemo spriječiti, ali da nama nametnu ovdje, da učimo da su Srbi počinili genocid, to se nikada neće desiti”, kaže entitetski predsjednik.

Politički lider Bošnjaka, Bakir Izetbegović- bez reakcije. Kako za udžbenike, tako i za ideju RS kao države. Odbrana države očekuje se od visokog predstavnika.

“Otcjepljenja neće biti, on prema Daytonu nije moguć”, tvrdi Valentin Inzko.

Dragan Čović probleme rješava koncertom. Kada su sva optimistična obećanja o evropskoj perspektivi, NATO integracijama, i boljem sutra, pala u vodu – isplivala je podrška ratnim zločincima. Stoga ne čudi što Bakira Izetbegovića ne brinu nedavne prijetnje ISIS-a, upućene prije svega Srbima i Hrvatima. Politika koja nikada nije upoznala kompas – kaže banjalučki profesor Živanović.

“Uzmite, na primjer, da je recimo Milorad Dodik kao predsjednik jedne partije počeo da utvrđuje nastavne programe za srednje obrazovanje, pa dijelom i za visoko, da je Bakir Izetbegović ušao također bez kompasa u reviziju tužbe protiv Srbije. To je poznat slučaj, a da šef države Dragan Čović smatra da su ljudi nastali od Hrvata, a ne obratno – onda se vidi da su oni izvan vremena i prostora”,objašnjava Miodrag Živanović, politički analitičar.

Uskoro su izbori. Priče o podjelama donose glasove – pokazale su godine bh. političkog iskustva. Ali ne spašavaju ekonomski i socijalno posrnulu državu.

“Oni nisu u stanju, niti imaju želje, da ga odatle izvedu jer je njima u isto vrijeme, ne dobro, nego odlično. Obogatili se, nakupili svoje džepove, hambare i sve ostalo što im je trebalo…Oni naravno skreću pažnju sa temeljnih egzistencijalnih problema na nešto drugo”, ističe Esad Bajtal, sociolog.

I na izbrorima je uvijek isto, kaže Bajtal. Postoje glasači, a ne birači. Građani nemaju koga da biraju, mogu jedino da kažu da ili ne onima koji su uvijek tu i koji su ih smjestili tu gdje jesu.

Izvor: N1

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: