Comey i Trump: Cirkus s posljedicama po SAD

9 06 2017

POLITIKA

Predsjednik SAD-a Donald Trump neće biti izbačen iz Ovalnog ureda nakon saslušanja Jamesa Comeya, smatra Miodrag Šorić. No Washington će se i dalje baviti vlastitim problemima zbog čega će sve više i više slabiti.

James Comey je saslušan u Senatu. To što je rekao će narušiti ugled Donalda Trumpa, ali u biti nije opasno po predsjednika. Saslušanje je donijelo nove saznanja o Trumpovom arogantnom ponašanju – ali ne i dokaze da je kršio zakon.

Amerikanci različito interpretiraju ovu političku dramu. Za Demokrate, saslušanje je bilo samo još jedan dokaz da ovaj predsjednik nije dorastao svojoj funkciji, pa i da je za nju zapravo opasan. Za Trumpove sljedbenike, njihov heroj i politički autsajder je žrtva političkih intriga koje je ispleo liberalni establišment u Washingtonu.

Ostatak čovječanstva bi najradije da ne mora slušati više vijesti o ovom lošem političkom kazalištu. Ali ni to nije moguće. Jer, ono što se događa u Washingtonu ima posljedice po čitav svijet. Sigurno je će Trump zasad ostati na funkciji. Ali, bit će mu sve teže vladati, donositi zakone, biti vođa u vanjskoj politici. Jer, iako republikanci kontroliraju oba doma parlamenta, oni nekako s oklijevanjem slijede ovog predsjednika. Malo govori u prilog tome da će ova administracija u dogledno vrijeme donijeti najavljene reforme zdravstva i poreznog sustava.

Postupak opoziva nije na vidiku


Miodrag Šorić

Poslije Comeyevog saslušanja, Washington se i dalje bavi sam sobom; vlada djeluje paralizirano. Trump poriče da je utjecao na aktualne istrage – što znači: njegova riječ protiv Comeyeve. Tako se ne može pokrenuti nikakav postupak opoziva predsjednika, koliko god to mnogi sljedbenici Demokratske stranke htjeli.

Trumpovi protivnici unutar Republikanske stranke ne žele predsjedniku zabiti nož u leđa. Odgovarajuća procedura bi trajala godinama a njen ishod bi bio neizvjestan. I tako bi se politički Washington mogao povlačiti od saslušanja do saslušanja – do ljetne pauze.

Drugi profitiraju od slabosti SAD

Moskva i Peking profitiraju od ove situacije. Što su SAD slabije, tim jače djeluju njeni protivnici. Gdje god SAD više nisu vodeća sila – Rusi i Kinezi pokušavaju ispuniti vakuum. Često sa uspjehom. Kina širi svoj utjecaj u Africi, a Rusija – na Bliskom i Srednjem Istoku.

Zbog svega toga bi prijatelji Amerike – a među njima prije svega Njemačka – htjeli da se afera u Washingtonu što prije završi. No u metropoli SAD-a demokratski žrvanj melje temeljito – i sporo.

Izvor: DW.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: