CAZIN: Četvrta opština po nerazvijenosti u prijeratnoj BiH, sada ekonomski najrazvijenija

9 06 2017

Već duži niz godina od strane aktualne, ali i onih prije vlasti, slušamo o poteškoćama u ekonomskom i bilo koje drugom razvoju u Bosni i Hercegovini. Nalaze se razlozi zašto nešto nije uspjelo kako bi se opravdao sopstveni nerad. Na sreću u Bosni i Hercegovini postoji nekoliko lokalnih zajednica koje iz dana u dan pokazuju da može i drugačije. Jedna od tih opština je, definitinvno, opština Cazin.

Opština Cazin najgušće je naseljena opština (oko 70 000 stanovnika) u Unsko-sanskom, te je prije poslednjeg rata bio jedna od četiri najnerazvijenije opštine u Bosni i Hercegovini. Sada je to Opština sa 3000 poljuprivrednih gazdinstava i 2000 malih i srednjih firmi, što je na broj stanovnika impozantna cifra.

Osim na ekonomskom, opština Cazin, radila je i na infrastrukturnom razvoju koji je naravno doprinjeo i ekonomskom razvoju. Izgrađene su stotine kilometara puteva, rekonstruisan je vodovod na način da je sada voda stigla u sva cazinska domaćinstva, da bi se smanjile gužve izgrađeno je nekoliko kružnih tokova, najmlađi cazinjani dobili su svoja igrališta, izgrađene su nove, ali i renovirane stare škole, parkovi, a to su samo neki od projekata koje je implementirala opština Cazin. Takođe je bitno napomenuti da se u Cazinu proizvodi najveća količina mlijeka u Bosni i Hercegovini. Cazinski trg je također obnovljen, te su na njemu postavljene nove klupe, fontana i izdgrađen je cvijet srebrenice.

Ono što se posebno izdvaja je činjenica da sve što radi Cazin radi sistematki već 10-tak godina, a ističe se i saradnja sa građanim koja je ogleda u tome da su građani izdvajali jedan dio sredstava za obnovu oko 300 kilometara puteva u ovoj opštini. Sada kada su ovi infrastrukrni projekti završeni, na red dolazi i kanalizacija. CAzin je uspio namaći 30 miliona KM za rekonstrikciju kanalizacija, a 70 % od te cifre su grant sredstva, što je jako povoljno, jer neće opterećivati gradski budžet, a ostatak sredstava su povoljni krediti EBRD-a. Cazin trenutno gradi i dvije industrijske zone, što je projekat nastao nakon pregovora lokalnih privrednika, koji će takođe i investirati jednim dijelom u ovu industrijsku zonu i vlasti. Centralna industrijska zona je veličine oko 400 dunuma i imati će svu infrastrukturu koja je neiphodna da jedna industrijska zona funcioniše. Vlasti Cazina se trude da ravnomjerno ulažu u ruralno i urbano područje, pa tako je u planu i uređenje starog dijela Cazina. Na ovaj način jača se još jedan od sektora, a to je turistički sektor. Što se tiče ruralnog razvoja grad Cazin na godišnjem nivou izdvaja 400 – 500, 000 KM za poticaje u poljoprivredi. To je sigurno doprinjelo tome da je Cazin najveći pojedinačni proizvođač mlijeka u Bosni i Hercegovini, brendirali su kestenov med (potpisan sporazum i o međunarodnom brendiranju), veliki su proizvođači malina, voća i povrća i tako dalje.

Kada se priča o daljnjem razvoju, u opštini Cazin smatraju da bi blio naj efekisnije neke nadležnosti koje su trenutno na kantonalnom ili entiteskom nivou, prebaciti na opštinski. Na ovaj način način finansiranja opština bio bi efikasniji, te bi se određeni projekti realizovali brže, jer u mnogim slučajevima odluke se moraju čekati sa viših nivoa vlasti, što usporava rad lokalnih zajednica.

Postavlja se pitanje: šta je to što sprečava druge opštine u BiH da krenu istim putem?!

Izvor: Lokal.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: