SABORSKI ZASTUPNIK STAZIĆ RAZBJESNIO LJUBIĆA: “Ja se nadam da će pripadnici HVO-a koji su ubijali djecu i žene u Ahmićima dobiti nešto veće mirovine”!

8 06 2017

Saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić prozvao je tokom jučerašnjeg zasjedanja u Hrvatskom saboru premijera Andreja Plenkovića zbog najave isplata mirovina pripadnicima HVO-a kazavši: “Ja se samo nadam da će oni pripadnici HVO-a koji su primjerice ubijali djecu i žene u Ahmićima, dobiti nešto veće mirovine”.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković mu je uzvratio kako je tek riječ o  “dosljednoj provedbi međudržavnih ugovora”, kako su pripadnici HVO-a, također, sudjelovali u odbrambenom ratu te im možemo biti zahvalni za „čuvanje leđa“, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Hrvatska je 2006. potpisala međudržavni sporazum, postoje određene obveze i dugovanja prema pripadnicima HVO-a, njih je 6815, a odluke o isplati zaostalih mirovina donijela je vlada prije moje vlade. Ono što smo mi učinili ima veze s ranije najavljenim odlukama i pripremama koje je napravio Hrvatski zavod mirovinskog osiguranja da se krene u isplatu tih zaostalih mirovina i mi ćemo te obveze ispuniti”, precizirao je Plenković.

Predsjednik Vade Hrvatske je u svom odgovoru objasnio zakonsku utemeljenost ovih isplata.

-U vrijeme hrvatsko-bošnjačkog sukoba u srednjoj Bosni u proljeće 1993. godine bilo je oko 8 tisuća vojnika HVO-a u Operativnoj zoni Srednja Bosna, prema 82.000 vojnika Armije BiH. Uloga Hrvata u Domovinskom ratu u BiH uglavnom se pojednostavljeno i iskrivljeno prikazuje kako je to napravio saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić na temelju neistina, krivotvorina, predrasuda i glasina, na način da se tamošnji Bošnjaci  prikazuju kao isključive žrtve “hrvatske agresije” uz istodobno umanjivanje, pa i zanemarivanje njihovih vlastitih zločina, kažu u reagiranju na Stazićevu izjavu zastupnici u Hrvatskom saboru iz BiH dr. Božo Ljubić i Željko Raguž.

Strategijski ciljevi bošnjačke ofanzive na prostore gdje su živjeli Hrvati u srednjoj Bosni, koja je započela u januaru 1993., da bi se u nekoliko etapa nastavila do potpisivanja Washingtonskih sporazuma u martu 1994.  bio je, smatraju Ljubić i Raguž, “nadoknaditi teritorijalne gubitke kao posljedice velikosrpske agresije u prvoj fazi rata a protjerivanjem Hrvata s njihovih ognjišta stvoriti prostor za desetine tisuća prognanih Muslimana/Bošnjaka s izgubljenih teritorija”.

Podsjećaju kako je napad HVO-a na selo Ahmiće i pokolj koji je uslijedio nad tamošnjim Bošnjacima, jedna od glavnih tačaka optužnica protiv više vojnih i političkih vođa srednjobosanskih Hrvata pred haaškim sudištem, uključujući i samog zapovjednika HVO-a generala (tada pukovnika)  Tihomira Blaškića, i kasnijeg predsjednika HDZ-a BiH Darija Kordića.

-Jedna apsolutno legitimna akcija aktivne obrane izopačila se u uništavanje sela i nepromišljeni divljački pokolj velikog broja bošnjačkih civila. Događaji tijekom napada na Ahmiće bili su samo teško zastranjivanje, a ne sustavna politika HVO-a. Hrvatsko stanovništvo BiH i njegove obrambene snage, HVO, nisu bili agresori u bošnjačko-hrvatskom građanskom ratu u srednjoj Bosni od studenoga 1992. do ožujka 1994. godine. Samo su se zbog Washingtonskih sporazuma bosanskohercegovački Hrvati uspjeli spasiti od progona s teritorija u srednjoj Bosni koji su još ostali pod njihovom kontrolom, navode zastupnici Ljubić i Raguž.

Mišljenja su kako je istup saborskog zastupnika SDP-a Nenada Stazića “samo jedan od tisuća priloga zašto je nevješta i lakovjerna hrvatska politika i diplomacija na međunarodnoj pozornici doživjela poraz u srazu s taktikom zločina, laži i prijevare u izvedbi ratnogbošnjačkog političkog vodstva, ideološki, vojno i logistički potpomognute džihadističkim politikama s istoka a tolerirane od strane nekih krugova s zapada”, naveli su Ljubić i raguž.

-Reagiramo na Stazićev istup je mislimo kako ne treba dopustiti da nam domaći i strani  pojedinci i organizacije, bilo tendenciozno bilo zbog neinformiranosti, iskrivljuju i krivotvore povijest Domovinskog rata, kako to već dva desetljeća uporno i proračunato čine s osnovnom namjerom da svaku hrvatsku borbu za slobodu prikažu kao ekstremističku i zločinačku, navode Ljubić i Raguž.

Izvor: Slobodna Bosna,
08.06.2017

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: