Fildžanizacija države, Kadrić: Evo zašto se općina Centar Sarajevo predstavlja simboličkim centrom vlasti SDA

8 06 2017

Piše: Remzija Kadrić, thebosnaitimes.ba

Remzija Kadrić je za portal The Bosnia Times napisao zanimljivu kolumnu koju prenosimo u cjelosti.

– Nekada su, prema staroj latinskoj izreci, „svi putevi vodili u Rim“, a sada, kako „Sin“ ponovi u emisiji Pressing N1 Televizije, ti putevi bi trebali da vode u općinu Centar Sarajevo.

Naglasi da mu je Centar uistinu važniji od drugih deset općina pokušavajući obrazlagati razloge te važnosti (SDP je godinama vladao Centrom, a sada je uspostavljena jedna uzlazna linija koju SDA drži – od načelnika općine, gradonačelnika, premijera Kantona i Federacije, pa sve do samog vrha, a to jest do njega, i to sve na adresi Centra). Napomenu on, u toj emisiji, da u „Istočnom“ Nevesinju (otkud Istočno?), Istočnom Starom Gradu (to je ispravno pogodio) ima svega stotinjak stanovnika, da se nedavno vozio kroz Istočnu Bosnu i da u toj vožnji nije nikoga susreo 20 minuta, „ni tamo, ni ovamo“. Tako općinu Centar Sarajevo predstavi simboličkim centrom vlasti SDA, podsjećajući nas na iluzije iz 1993. godine sa Bošnjačkog sabora, na kojem su bile zagovarane ideje o podjeli države stvaranjem fildžan države za Bošnjake, da bi u javnosti kasnije kružile krilatice „potpiši Alija, pa neka je k'o avlija“, „država od Kozje ćuprije do Marijin dvora“.

Upozoravajući na pogubnost takvih zamisli, Fahrudin Radončić 1993. godine piše tekst „Harakiri u Holiday Innu“, u prvom broju tadašnjeg Bošnjačkog avaza i između ostalog navodi: „Zato su stalno u opticaju teze da je agresor htio uništiti Boošnjake, a ne osvojiti teritorij. Naspram tako shvaćenog rata, narod na koncu ostaje sretan što je iko ostao živ, a Bosne, koliko je ostalo-ostalo. Posljednja konsekvenca tog posla je asistiranje u rasturanju Republike Bosne i Hercegovine u previše reduciranu Republiku bosansku …Teze da se Bošnjaci moraju isključivo nacionalno organizirati u svrhu svog opstanka doživjela je kadrovsko-operacionalizatorsku kulminaciju formiranjem bošnjačkog „sabora“ kojeg niko nije izabrao osim vladajuća garnituraTaj džepni parlament vladajuće skupine perspektivno služi ukidanju Skupštine RBiH, pa na koncu same RBiH, jer o njoj ne treba da odlučuju izabrani poslanici već navodni predstavnici naroda izabrani u kabinetima vladajuće stranke.“

Izgleda da je bilo velikih opstrukcija Šepićeve„Političke akademije“ u SDA, jer uvjeren sam da su se tamo morale naći teme o državi uopće, pa i o Bosni i Hercegovini. Svako onaj ko se bavi politikom morao bi imati neka saznanja o tim pitanjima. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, članica UN zato što, između ostalog, ima osnovne pretpostavke za državu (izabranu vlast, stanovništvo i teritoriju). Ona ima međunarodno priznatu granicu, a u okviru te granice postoje nazivi naseljenih mjesta, mjesnih zajednica, općina, gradova, kantona, entiteta, i sve zaokruženo državom. I u tim mjestima žive građani Bosne i Hercegovine. Istina je, u nekim općinama ima više, a u nekim manje državljana iz raznih razloga (podsjećanja radi, mnogi su poubijani na kućnim pragovima, neki protjerani iz matičnih opština u nedavnoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu). Koliko je na primjer bilo važno „Istočno“ Nevesinje za Bošnjake, mogao bi njemu kazati Mustafa Mujo Ćupina, tadašnji predsjednik Regionalnog odbora SDA Hercegovine, da je među živima (zvjerski likvidiran na početku oružanog napada na općinu Nevesinje).

Autor: The Bosnia Times,
Prenosi: Dnevni Avaz

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: