Voda iz sarajevske kanalizacije čista se odlijeva u rijeku Bosnu

7 06 2017

U Sarajevu je 22. maja ponovo otvoreno obnovljeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butile, čija je obnova koštala 50 miliona maraka.

Ovo postrojenje prečišćava kanalizacione vode vode Grada Sarajeva i kontrolisano ispuštanje prečišćenih voda u rijeku Bosnu u tačno propisanom obimu i propisanog kvaliteta. To će utjecati na sanitarne i okolišne uslove ne samo u Sarajevu, već i u nizvodnim područjima rijeke Bosne, te njeno iskorištenje učiniti bezbjednim za  navodnjavanje, poljoprivredne djelatnosti, te rekreaciju i ribolov, počeo je priču prilikom posjete ekipe Faktora Butilama Aljoša Dizdarević, magistar ekologije i tehnolog na prečišćavanju vode u Butilama.

“Kanalizacija iz Sarajeva dolazi u ulaznu komoru u Butile i tu se spajaju gradski kolektor koji doprema kanalizaciju iz grada i Rajlovački kolektor. Na ovom mjestu počinje proces pročišćavanja. To je samo kanalizacija koja je u sistemu, jer poznato je da svi korisnici nisu uvezani u gradsku kanalizaciju i još koriste septičke jame” – kaže Dizdarević.

Trupla životinja u otpadnim vodama

Sirova kanalizacija prebacuje se u dva kanala. Tu se uz pomoć kiseonika odvaja otpad, a voda prolazi u kanale.

“Prilikom odvajanja otpada bude gomila smeća kojoj nije mjesto u kanalizaciji. Tu su flaše, krpe, konzerve, razni predmeti, ali i strvine. Odvajali smo čitave uginule životinje, čak i cijele ovce. Kako se sve to nađe u kanalizaciji, teško je objasniti” – priča naš sagovornik.

Sve što se odvoji od kabastog otpada skuplja se u kontejnere i KRO Rad to odvozi na gradsku deponiju. Izdvoji se i pijesak i može se iskoristiti, za đubrenje cvijeća, šuma i parkova. Ne smije se upotrebljavati u poljoprivredi jer sadrži salmonelu, upozorava Dizdarević.

Pročišćena kanalizacija nakon izdvajanja otpada ide na četiri spiralne pumpe, a njihova uloga je da otpadnu vodu podignu na devet metara. Spirale u jednoj sekundi povuku 1.300 litara otpadnih voda. Sva voda ide u dva velika bazena, a svako može da primi po 7.500 kubnih metara vode. Iz bazena se vadi mulj, a pročišćena čista voda se ispušta u rijeku Bosnu.

Proizvodnja električne energije

“U rijeku Bosnu ispuštamo čistu vodu bez štetnih materija, nakon serije zakonskih metoda koje moramo provesti. Tu se poštuju zakoni Evropske unije i na taj način poslije prolaska kanalizacije kroz naše postrojenje garantujemo da je voda čista” – tvrdi Dizdarević.

Zahvaljujući ovom procesu sa površine otpadnih voda u bazenima izdvaja se mast, ulje i mulj.

“Od toga proizvodimo bio gas, skladištimo sve i to koristimo za grijanje. Zagrijavamo postrojenja i administrativnu zgradu. Uskoro treba da počne sa radom postrojenje za proizvodnju struje i to od korisnih otpadnih materija. Procjena je da ćemo mjesečno moći proizvoditi oko jedan megavat struje, a naše mjesečne potrebe su oko tri megavata” – kaže naš sagovornik.

Prečistač u Butilima radi 24 sata, kojim se automatski upravlja iz dispečerskog centra u krugu postrojenja. Radi se u četiri smjene, a ukupno je zaposleno 35 ljudi. Dnevno se preradi oko 160.000 litara vode.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda grada Sarajeva prvobitno je izgrađeno početkom 1980. godine. Rad postrojenja je prekinut u aprilu 1992. godine i u maju ove godine ponovo je počelo raditi, a postrojenje u sklopu javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Izvor: sa-c.net

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: