Počele vojne vježbe Srbije, Rusije i Bjelorusije

6 06 2017

Manevri u blizini bjeloruskog grada Brest trajat će do 15. juna, a učestvuje više od 750 pripadnika vojske tri države.


Pripadnici Vojske Srbije će do 11. juna uvježbavati različite segmente vježbe, Ministarstvo odbrane Srbije

Zajedničke antiterorističke vojne vježbe Srbije, Rusije i Bjelorusije, pod nazivom “Slovensko bratstvo 2017.”, počele su u utorak u blizini bjeloruskog grada Bresta, a trajat će do 15. juna na poligonu Oružanih snaga Bjelorusije koji se tamo nalazi.

Komandant bjeloruskih snaga za specijalne operacije Vadim Denisenko čestitao je predstavnicima ruskih, bjeloruskih i srbijanskih oružanih snaga na ceremoniji otvaranja trilateralnih vojnih vježbi, prenosi agencija Tass.

Zamjenik komandanta ruskih manevarskih snaga Aleksej Zgibnjev rekao je kako je “prvi put u historiji zajedničkih vježbi ‘Slovensko bratstvo’ formirana multinacionalna bataljonska grupa sačinjena od ruskih, bjeloruskih i srbijanskih vojnika, koji će izvoditi antiterorističke vježbe kao dio operacije održavanja mira”.

Učestvuje 750 vojnika

Zgibnjev je istakao kako predstojeće vojne vježbe ruskih, bjeloruskih i vojnika iz Srbije u okviru jedinstvene grupe pokazuju kako su “tri države ostvarile bližu saradnju i pripremaju se za zajedničku borbu protiv najvećeg zla našeg vremena – međunarodnog terorizma”.

U vojnim vježbama “Slovensko bratstvo 2017.” učestvuje više od 300 pripadnika ruskih zračnih snaga, više od 400 pripadnika brigade za zračni napad bjeloruskih snaga za specijalne operacije i 50 pripadnika specijalne brigade Vojske Srbije, navodi ruska agencija.

Zajedno s pripadnicima oružanih snaga Bjelorusije i Ruske Federacije, pripadnici Vojske Srbije će do 11. juna uvježbavati različite segmente vježbe radi priprema za njenu konačnu realizaciju od 12. do 14. juna, saopćilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Planom vježbovnih aktivnosti predviđeno je uvježbavanje prevoženja borbenim vozilom uz savlađivanje vodene prepreke, padobranski desant, savlađivanje vodene prepreke desantnim čamcima, spuštanje po užetu iz helikoptera, kao i dnevna i noćna gađanja iz ličnog naoružanja.

Vježba na poligonu Nikinci

Vježba “Slovensko bratstvo 2017.” predstavlja nastavak saradnje između Zračno-desantnih jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije, započete izvođenjem vježbe “Srem 2014”, koja je realizirana na poligonu Nikinci.

U 2015. godini vježba je realizirana na teritoriji Ruske Federacije pod nazivom “Slovensko bratstvo 2015.” i na njoj su, pored oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije, prvi put učestvovali i pripadnici oružanih snaga Bjelorusije.

Prošle godine je trilateralna vježba “Slovensko bratstvo 2016.” izvedena na teritoriji Srbije.

Izvor: Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: