Izetbegović je saučesnik Zukića, Kukića i Sarajlića: Zašto nije na optuženičkoj klupi?

6 06 2017

Građanski savez (GS) obavještava ovim putem javnost da smo došli u posjed dokumenta Tužilaštva Kantona Sarajevo, koji ne ostavlja nimalo sumnje da je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, saučestvovao u trgovini uticajem zbog kojeg su optuženi generalni sekretar i potpredsjednici SDA Amir Zukić, Asim Sarajlić i Mirsad Kukić. U dokumentu, čiju autentičnost smo potvrdili, a riječ je o prijedlogu za pritvor Eseda Džananovića, jednog od optuženih u predmetu „Bosna“, Izetbegović se eksplicitno navodi kao jedan od Džananovićevih nalogodavaca.

U dijelu dokumenta, u kojem Kantonalno tužilaštvo traži njegov ostanak u pritvoru, obrazlažući rizik od Džananovićevog uticaja na svjedoke, navodi se: „Navode da je osumnjičeni Esed Džananović uticao na zapošljavanje potkrepljuje i izjava D.Z. da je zaposlen u ED Sarajevo uticajem Džananovića Eseda, a nakon što je to od njega zatražio I.B., koji obnaša visoku javnu dužnost kao političko stranačka osoba.“ ED je skraćenica za “Elektrodistribuciju”.

GS će u narednim danima objaviti dokument u cjelini ako to prije nas, zbog interesa javnosti i nakon ovog saopćenja, ne uradi Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Bakir Izetbegović nije svakodnevni građanin BiH i za njega treba da važe mnogo viši standardi javnosti. Šokantno je da je član najvišeg direktno izabranog organa vlasti Bosne i Hercegovine uključen u korupciju prvog reda, a da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nije našlo za shodno niti da o tome obavijesti javnost.
Potpuno je drugo pitanje potpuno odsustvo tužilačkog integriteta, pa ako ćemo pošteno i elementarne građanske i ljudske hrabrosti koja jedina objašnjava to što Izetbegović nije pozvan barem na saslušanje u Tužilaštvo. Kantonalno ili Državno, svejedno.

Ovo još jednom pokazuje da u državi, kojom vlada SDA, ne vladaju nikakvi zakoni, da je „pravda“ selektivna i diskriminatorna i da važi samo za one koji se suprotstave vladajućoj kliki. Svako drugi na Izetbegovićevom mjestu bi bio u zatvoru. Naše „revno“ pravosuđe je u stanju sirotinju poslati u zatvor zbog ukradene vreće krompira, ali zato pred vlašću sluganski šeni već četvrt stoljeća.

GS od Izetbegovića traži da se barem pokuša udostojiti da objasni građanima Bosne i Hercegovine, čije je povjerenje ovako đilkoški i kriminalno prokockao, svoj udio u kriminalu vezanom za trgovinu uticajem vrha SDA. Izetbegović je građanima obećao, i zbog toga dobio izbore, sto hiljada radnih mjesta, a ne namještanje stranačke klijentele u “Elektrodistribuciju”. Izetbegovića pozivamo da to uradi, ne da nas uvjeri u svoju nevinost, nego da sačuva dignitet institucije koja je odbranjena krvlju mnogih čestitih i poštenih građana ove zemlje i koja je postojala i prije njega i njegovog oca i postojat će zauvijek i poslije svih nas.

GS se koristi ovom prilikom da još jednom ukaže da je i ovo jedan u moru dokaza da jaka SDA uvijek i istorijski gledano znači slabu BiH. I stoga, još jednom pozivamo nama srodne stranke da čim prije i u najkraćem mogućem roku i konačno započnemo otvorene i iskrene razgovore o zajedničkom nastupu na narednim izborima.

Autor: Avaz.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: