BiH kontroliše svoje nebo od oktobra 2019.

6 06 2017

Obuku 69 kontrolora letenja obavit će pružatelj usluga zračne navigacije Republike Češke, koji je bio najuspješniji ponuđač na međunarodnom tenderu


Ismir Jusko, Foto: Adnan DEMIĆ

Agencija za pružanje usluga u zračnoj polovidbi BiH (BHANSA) danas je svečano obilježila početak stručnog osposobljavanja 69 kandidata za kontrolore letenja.

Predstavnicima medija tim povodom obratili su se ministar komunikacija i saobraćaja BiH Imir Jusko, direktor BHANSA-e Davorin Primorac, te njegove kolege iz Češke Republike Jan Klas i Jana Navratilova.


Foto: Adnan DEMIĆ
Jusko je naveo da je od početka mandata uključen u proces koji je rezultirao današnjim činom, kazavši i da je pred BHANSA-om pionirska generacija koja će dobiti priliku da kontroliše cijelokupni zračni prostor Bosne i Hercegovine.

– Od oktobra 2019. u potpunosti ćemo kontrolisati naše nebo. Mnogo veći strateški benefit je da pokažemo da imao kadrove koji mogu preuzeti posao koji nam danas rade susjedi, kazao je Jusko, poželivši sreću budućim kontrolorima letenja.

Direktor BHANSA Davorin Primorac iskazao je zadovoljstvo što se sa češkim partnerima realizira projekat koji je ocijenjen najvećim ovakve prirode u Evropi.

Dinamički plan ugovora, tvrdi, daje nadu da u drugoj polovini 2019. BiH dobije dovoljan broj ovlaštenih kontrolora, te da vlastitim snagama kontroliše cijelokupan zračni prostor zemlje.


Foto: Adnan DEMIĆ
Obuku kandidata obavit će pružatelj usluga zračne navigacije Republike Češke, koji je bio najuspješniji ponuđač na međunarodnom tenderu. Direktor češke kompanije Jan Klas počašćen je što je baš Česima pripao posao od velikog značaja za našu zemlju i region. U svom obraćanju prisutnima Klas je rekao da je današnji ugovor historijski i za Češku, kao i za kompaniju koju vodi, ne samo zbog finansijskog nivoa, već i zbog značaja za preuzimanje kontrole za nebo bh. partnera.

– Ponosni smo što smo dio ovakvog ugovora i drago nam je da vidimo političku podršku ovakvom ugovoru, kao i spremnost tima BHANSA da zajedniški radimo na realizaciji projekta, kazao je Klas.

Izvor: Oslobođenje.ba,
Piše: Adnan DEMIĆ

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: