Crna Gora postaje članica NATO

5 06 2017


Duško Marković i Jens Stoltenberg u Briselu

Crna Gora danas (5. jun) i formalno postaje članica Sjevernoatlantske alijanse, na ceremoniji u Vašingtonu kojoj će prisustvovati generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, crnogorski premijer Duško Marković i ministar inostranih poslova Srđan Darmanović.

Crna Gora će Sjedinjenim Američkim Državama predati Pristupni protokol potvrđen krajem aprila u Skupštini, koji su prethodno ratifikovalo sve članice NATO-a.

Ceremonija predaje pristupnih dokumenata predviđena je za 18 sati po srednjoevropskom vremenu, čime Crna Gora zvanično postaje 29. članica najmoćnijeg vojnog i političkog saveza na svijetu.

Crnogorska zastava će 7. juna biti podignuta ispred sedišta Alijanse u Briselu.

Time će biti okončan jedanaest godina dug put, od kada je Crna Gora 2006. godine obnovom nezavisnosti kao strateški cilj odredila pristupanje Evropskoj uniji i NATO–u. Iste godine Crna Gora pozvana je da pristupi Partnerstvu za mir, a devet godina kasnije ministri vanjskih poslova država članica uputili su poziv Crnoj Gori da postane članica Alijanse i otpočne pristupne pregovore.

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su odluku o ulasku u NATO 28. aprila ove godine.

Uslijedilo je potpisivanje Protokola o pristupanju od strane članica NATO-a, koji je potom proslijeđen na ratifikaciju parlamentima svih 28 zemalja Alijanse. Proces ratifikacije je trajao godinu dana.

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su odluku o ulasku u NATO 28. aprila ove godine glasovima vladajuće koalicije i opozicione Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića. Opozicija koja od oktobra bojkotuje rad parlamenta nije prisustvovala sjednici tako da je od ukupno 81 poslanika njih 46 diglo ruku za pristupanje NATO-u.

Tokom sjednice, ispred zgrade parlamenta na Cetinju, odvijao se protest par stotina pristalica opozicionog Demokratskog Fronta (DF) i par anti-nato organizacija koji su tom prilikom zapalili NATO zastavu.

Crna Gora na putu učlanjenja imala je, osim unutrašnjih protivnika i jakog protivnika na međunarodnoj sceni – Rusiju.

Kampanja Rusije protiv Crne Gore traje od 2015. godine kada je Crna Gora dobila poziv za pristupanje NATO-u. Kroz izjave svojih zvaničnika, Rusija je često iskakala iz diplomatskih okvira i prelazila u prijetnje, pri tom dajući otvorenu političku podršku opoziciji u Crnoj Gori, prije svega Demokratskom Frontu.

U finišu procesa, osim političke propagande u medijima bliskim Kremlju, najjači udar je bio na, Crnoj Gori strateški važan turizam. Naime, serije krajnje negativnih reportaža i tekstova su objavljeni sa ciljem odvraćanja ruskih turista od dolaska u Crnu Goru. Rusija je zabranila i uvoz crnogorskih vina.

No, najozbiljnije optužbe na račun ruskog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, kao sto je odluka o ulasku u NATO, tiču se učešća ruskih državljana u pokušaju “državnog udara” na dan izbora 16. oktobra prošle godine.

Osnivačkim aktom NATO-a, koji je prihvatila Crna Gora, sve se se strane obavezuju da sve međunarodne sporove u koje bi mogle da budu uključene, rješavaju mirnim sredstvima.

Oružani napad na jednu ili više članica NATO.a, predstavlja napad na sve njih, piše u ugovoru.

Izvor: Slobodnaevropa.org

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: