Arapske zemlje prekinule diplomatske odnose s Katarom

5 06 2017


Foto: Ilustracija

Četiri arapske zemlje odlučile su jučer prekinuti diplomatske odnose s Katarom, a njima su se danas pridružile još neke, piše agencija Patria.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati donijeli su odluku da prekinu sve kontakte s Katarom zbog, navodnog finansiranja terorističkih organizacija, misleći u prvom redu na organizaciju Muslimansko bratstvo, čiji je rad u ovim zemljama zabranjen.

Ovim zemljama kasnije su se pridružile i Jemen, Libija i Maldivi, a već od ranije Katar nema diplomatske odnose sa Sirijom.

Četiri pomenute zemlje su odlučile isključiti Katar i iz arapske koalicije koja učestvuje u ratu u Jemenu. Do neslaganja s katarskim vlastima došlo je još ranije kada je Katar podržao bivšeg predsjednika Egipta Mohameda Morsija.

Avio kompanija iz Emirata Etihad prekinula je sve letove za Katar, dok je sve letove za Saudijsku Arabiju otkazao i Qatar Airways. Saudijska Arabija je dala rok od dvije sedmice državljanima Katara da napuste njihov teritorij.

Optužbe su upućene i na račun televizije Al Jazeera koja je optužena da širi propagandu u korist islamističkih grupa koje finansira Katar. Iz Katara su odbacili sve optužbe upućene na njihov račun.

Akcija protiv Katara uslijedila je svega desetak dana nakon posjete američkog predsjednika Saudijskoj Arabiji, a iz američke adiministracije su istakli da ova odluka neće utjecati na njihovu ulogu u regionu u borbi protiv terorizma. Amerika u Kataru ima vojnu bazu za 10.000 vojnika.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izjavio da je tužan posljednjim događajima i pozvao je strane na dijalog.

– Katar je bio glavni finansijer libijskog ogranka Muslimanskog bratstva i raznih islamističkih grupa koje predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnost Libije – izjavio je ministar vanjskih poslova Libije Mohammed Dairi.

Katar je bio jedan od glavnih zagovornika promjene režima u arapskim zemljama koje su počele tzv. Arapskim proljećem 2011. godine, a zagovornik je približavanja stavova između SAD-a i Irana, što se vlastima u Saudijskoj Arabiji nimalo ne sviđa.

Izvor: NAP.ba


Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: