Rotary klub Mostar: Ugledni građani nesebično pomažu zajednici

4 06 2017

Kažu da je prva multietnička organizacija u poslijeratnom Mostar Rotary klub koji ovih dana puni 15 godina postojanja. Organizacija o kojoj se kod nas i ne zna previše, ali čiji projekti su jako vrijedni, posebno jer su usmjereni prema ugroženim društvenim grupama. Davanjem zajednici, a ne uzimanjem članovi zauzvrat dobijaju prijateljstvo.


Foto: Klix.ba

“Velike su tenzije bile na počecima u Mostaru, ali je Rotary klub našao svoje mjesto. Grad je tada bio potpuno podijeljen, u glavama ljudi, ali i fizički. Ideja se rodila krajem devedesetih godine, ali se realizovala 2002. godine”, priča nam Zlatan Buljko, navodeći klubove pobratime iz Firence te klubove Sarajeva i Splita koji su najviše pomagali na početku.

U klub su se na samom početku uključili istaknuti privrednici, poduzetnici, umjetnici i ugledni članovi društva. Buljko s ponosom ističe Edina Batlaka, Ivana Prlića, Safeta Omerovića, Marinka Marića, Ekrema Krpu, Dragana Marjanovića, Đorđa Kulišića, Huseina Kapića i mnoge druge. Aktuelni predsjednik kluba je Nevzet Sefo, a rotaryanci svake godine biraju novog predsjednika.

“Okupljamo ljude koji su spremni pomagati drugima u svakodnevnom životu, pomoći drugima u nevolji, raznim situacijama, pružanje usluge iznad sebe, tražimo vrijeme u svom životu da pomažemo drugima. Projekti koje klub ima uglavnom su vezani za takve potrebe”, kaže Buljko.

Rotaryanaca je u svijetu više od milion i 200.000 u više od 200 zemalja. U našoj zemlji aktivno je desetak klubova. Osim mostarskog postoje dva kluba u Sarajevu, jedan okuplja međunarodne, a drugi domaće članove, muški i ženski klub u Banjoj Luci te klubovi u Tuzli, Brčkom, Srebrenici, Lukavcu, Doboju, Bihaću i Bijeljini. Svi projekti su bazirani na širokoj saradnji rotary klubova, a ideja počiva na redovnim sedmičnim druženjima članova kluba.

Zlatan Buljko (Foto: Klix.ba)

“Klub je posebno ponosan na tri globalna granta koji su realizirani zadnjih godina ili su i danas aktivni. Prije dvije godine smo imali projekat promicanja osnovnog obrazovanja za djevojčice u BiH koji je implementiran u 20 ruralnih zajednica u našem kantonu preko organizacije Novi put, a vrijedio je više od 45 hiljada dolara. Zadnje dvije godine je važan projekt baziran na ekonomskom razvoju žena u ruralnim krajevima koje radimo preko Udruženja Orhideja u Stocu, njegova vrijednosti je 71.000 dolara te projekt oko promovisanja osnovnog obrazovanja za djevojčice u ruralnim područjima i djevojčice romske populacije u Kantonu Sarajevo vrijedan više od 45 hiljada dolara”, kaže naš sagovornik, napominjujući da su sredstva za ove projekte obično od američkih kolega ili matičnog distrikta mostarskih rotaryanaca koji je smješten u Austriji.

Projekti su vrlo životni, Buljko posebno ističe projekt koji se realizira u Stocu gdje žene rade na konzerviranju sušenog paradajza i na taj način se ekonomski osnažuju. U posljednje dvije godine su iz globalnih grantova implementirali 160 hiljada dolara.

“Integrativni vrtić Sunčani most dugoročno je podržavao mostarski Rotary kluba koji je od 2002. godine dobio više od 500 hiljada eura. Posebno smo ponosni na uspostavljeni Fond Vlado Puljić, projekt baziran na stipendiranju studenata likovne umjetnosti i književnosti, grana umjetnosti kojima se bavio pokojni Puljić, bivši član našeg kluba”, govori nam Buljko, navodeći imena stipendista koji su svake godine bili podržavani.

Da biste postali članovi nekog rotary kluba morate prije svega biti ugledan član zajednice, ali i željeti pomagati onima kojima je pomoć potrebna. Mostarski klub je nedavno primio i prvu ženu u svoj sastav, a riječ je akademskoj slikarici Merimi Ivković koja je ranije bila stipendista kluba. Rotary klubovi su do prije tridesetak godina bili isključivo muški.

Rotary ideja datira još od 1905. godine, a sve je krenulo od Paula Harissa. Čuveni članovi su Neil Armstrong, Winston Churchill, Walt Disney, Thomas Mann i drugi. Simbol je zupčanik, jer je sve u pokretu napretka.

Izvor: Klix.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: