Kriza vlasti: Na sljedećoj sjednici Parlamenta samo tri zakona, ni jedan od Vijeća ministara

4 06 2017


Foto: Arhiv

Državni parlamentarci kritikovali su Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog toga što u parlamentarnu proceduru ne upućuju zakone, a konstantno pričaju o napretku i evropskim integracijama.

Zastupnik SBB-a Fehim Škaljić pitao je Kolegiji Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, gdje su zakoni na dnevnom redu ovog doma i zašto parlamentarci nisu obaviješteni o evidentnom problemu. Na novom zakazanom zasjedanju Zastupničkog doma PSBiH prema za sa predloženom utvrđenom dnevnomr edu samo su tri zakona, i opet ni jedan ne dolazi od Vijeća ministara.

Tako će poslanici 14. juna od 23 tačke raspravljati samo o tri zakona i to prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, predlagač: poslanik Damir Arnaut, prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, predlagač: poslanik Denis Bećirović, i prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru, predlagač: Privremena zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Osim što Vijeće ministara ne predlaže zakonska rješenja i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine u ozbiljnoj je krizi i to se jasno manifestira i matematički kroz broj usvojenih ili odbačenih zakonskih prijedloga.

Od ukupnog broja predloženih zakona, prema podacima Centra civilnih inicijativa, aktuelni saziv PSBiH do 31. marta ove godine usvojio je 41, a odbio 34 zakona.

Jasno je da parlamentarna većina više ne postoji, a statistika ne ide na ruku delegatima i poslanicima. Tako od početka ove godine usvojena su samo dva zakona, a održano je deset sjednica oba doma. Parlamentarci loše rezultate ne mogu sakriti pa krive loše odnose unutar koalicionih partnera.

Iz organizacije Centri civilnih inicijativa tvrde da će nerad Parlamenta itekako usporiti evropski put naše zemlje.

Izvor: NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: