‘Termin zapadni Balkan getoizira to područje’

3 06 2017

U Sloveniji je u subotu održan godišnji sastanak lidera uključenih u proces Brdo – Brijuni što su ga 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija, s ciljem jačanja suradnje i povjerenja u regiji, te ubrzanja puta prema EU onih država koje još nisu u Uniji.


Izvor: N1

“Ponovit ću da ne volim da se ovih šest država koje još nisu u EU ili NATO-u zove zapadnim Balkanom iz više razloga. To je termin getoizira područje koje stagnira u području euroatlantskih integracija. Negativne konotacije Balkana utječu i na psihološko okruženje oko proširenja EU. Ovo je dio Europe koji treba konsolidirati unutar EU. Proces Brdo-Brijuni je proces koji održava momentum. Ovo je jedan od načina da dovedemo pozornost NATO-a i drugih na ovaj dio Europe, na izazove s kojima se susrćemo, a oni nisu mali. Nemojmo zavaravati da ako sada imamo stanje mira i stabilnosti, da se neka pitanja ne mogu razbuktati u šire probleme i zato o tome treba razgovarati sada”, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na konferenciji nakon sastanka

Kazala je kako se trenutno nalazimo u “prostoru vakuuma”.

“Došlo je do zamora proširenja i zamora reformama i procesa. Iznimno je bitno da prostor JI Europe ne bude samo periodično na agendi EU-a, nego da bude i stalno.”

Ovogodišnji summit je održan u Sloveniji iako je kao domaćin bila predviđena Makedonija iz koje je prije skoro dva mjeseca došla molba da se izabere drugo mjesto za summit s obzirom na krizu u Makedoniji koja je nedavno kulminirala i ovih dana završena formiranjem nove vlade.

Izvor: N1

Advertisements

Akcije

Informacije

One response

4 06 2017
Cun

Hrvati su za vrijeme rata ispali pametni. Onim muslimanima i srbima i ostalima, kojima je trebalo nekakav papir da prodju sigurno kroz hrvatsku teritoriju da bi izasli u nostranstvo, tim ljudima su pravili “krsni katolicki list”. Da covjek u po one muke pomisli, “cisto milosrdje”, al mi to u ono vrijeme nismo kapirali…

Dakle, tamo negdje u BiH, postoji spisak koliko katolika ima u BiH, iako ti ljudi niti su bili rodjeni kao katolici niti su postali katolici niti su ostali u Bosni poslije 1992 god.

Poslije ce hrvati te nove katolike da pretvore, kao da su hrvati vecinski narod.
Dakle, da izvinete, popusila ga je i BiH i Srbija.

Ja se vratih poslije 15 godina u BiH na godisnji odmor, kad ono u Opstini (koja vise nije Opstina, nego je postala Opcina) , uopste nije registrovano da sam u braku. A da ne govorim o tome da me jos uvijek vode kao da zivim u BiH, iako su papiri dostavljeni Opstini. Onda ti ja fino dodjem opet u Opstinu nakon 2 godine, kad ono jos uvijek se vodim kao da da cijelo vrijeme zivim tu u BiH od 1992!
Eto vam onda BiH…. Odnosno BiH ce ostati Hrvatskoj, s kojom se Vlada BiH primirila za vrijeme rata da bi okrivili srbe, a da bi hrvati mogli da operu svoj obraz od vlastitih zlocina… A to nece biti tesko, s obzirom da Vatikan i EU podrzava Hrvatsku…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: