Saučešće Centra za mir povodom smrti Aloisa Mocka, velikog prijatelja BiH

2 06 2017

Nemjerljiv doprinos međunarodnom priznanju BiH

01.06.2017. / 23:16h BiH – Nemjerljiv doprinos međunarodnom priznanju BiH Saučešće Centra za mir povodom smrti Aloisa Mocka, velikog prijatelja BiH.
Povodom smrti Aloisa Mocka, bivšeg vicekancelara Republike Austrije i velikog prijatelja Bosne i Hercegovine, Centar za mir iz Mostara uputio je saučešće njegovoj porodici.

Bivši austrijski vicekancelar Alois Mock preminuo je danas u 83. godini života, nakon duge i teške bolesti, javio je austrijski ORF. Mock je slovio kao istaknuti protivnik nacionalsocijalizma, a Austrijanci ga slave zbog ulaska Austrije u Evropsku Uniju. Mock je bio ministar vanjskih poslova Austrije od 1987. do 1995 godine.

Godine 2006. vicekancelaru Republike Austrije, Aloisu Mocku uručena je međunarodna nagrada Mostar Peace Connection, za njegov nemjerljiv doprinos međunarodnom priznanju BiH, uspostavi mira i poslijeratnoj obnovi naše zemlje, kao i za aktivan doprinos afirmaciji vrijednosti građanskog društva. Nagradu je bivšem austrijskom vicekancelaru uručio osnivač i direktor Centra za mir iz Mostara, Safet Oručević.

Dr. Alois Mock je u svom pismu zahvalnosti Centru za mir napisao da je za njega predstavljalo veliku čast i radost da bude odlikovan ovom nagradom. Uz ostalo, u svom pismu zahvalnosti, dr. Mock napisao je i sljedeće:

“Ovaj Centar koji je sebi izabrao za cilj istraživanje i dokumentaciju događaja između 1990. i 1995. godine u regiji oko Mostara daje važan doprinos za savladavanje doživljenih strahota. Zločini i povrede ljudskih prava ne smiju pasti u zaborav. Savladavanje prošlosti i pomirenje su bitni za stabilnost zemlje.”

Kao izraz saučešća i pijeteta građana Bosne i Hercegovine prijateljskoj Republici Austriji, Centar za mir će u petak, 2. juna, u 21 sat, prirediti prigodan performans na Starom mostu u čast ovog velikog prijatelja Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: Vijesti.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: