Idi na sadržaj

PONIŠTENA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA SRBIJANSKOM OBAVJEŠTAJNOM VRHU: Stanišić i Simatović vraćeni u haški pritvor, uskoro ponovno suđenje!

Nekadašnji šef Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović Frenki vratili su se iz Srbije u haški pritvor, potvrdio je Srni njihov advokat Vladimir Petrović. Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću počet će 13. juna pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, pravnim nasljednikom Haškog tribunala.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je 29. maja 2013. godine, Stanišića i Simatovića nepravosnažno oslobodio krivice po svih pet tačaka optužnice. Apelaciono vijeće Tribunala usvojilo je 15. decembra 2015. godine ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Haško tužilaštvo. Poništena je oslobađajuća presuda i naloženo je da proces bude ponovljen.

Raspravno vijeće odobrilo je tužiocima da u spis za ponovno suđenje uvedu iskaze ukupno 143 svjedoka, od kojih će neki biti u pisanom obliku. Stanišić i Simatović uhapšeni su u Srbiji tokom operacije “Sablja”, nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine. U prvom pojavljivanju pred sudijom, izjasnili su se da nisu krivi za zločine za koje su optuženi.

Stanišić i Simatović optuženi su za zločine tokom ratova u Hrvatskoj i BiH od 1991. godine do 1995. godine, i to za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premještanje civila. Od decembra 2015. godine, Stanišić i Simatović bili su na privremenoj slobodi u Srbiji.

Raspravno vijeće predsjedavajućeg Bartona Hola odbacilo je Stanišićev zahtjev da mu se zbog bolesti dozvoli da u Srbiji ostane i tokom prvog dijela ponovljenog suđenja kada tužioci u Hagu budu izvodili dokaze protiv njega. Zahtjev mu je za sada odbačen uz ocjenu da je neophodno da prvooptuženi prisustvuje otvaranju suđenja i prvom dijelu dokaznog postupka optužbe. Vijeće nije isključilo mogućnost da će Stanišiću zbog dobrog vladanja na privremenoj slobodi kasnije tokom suđenja dozvoliti da se vrati u Srbiju.

 

Izvor: Global CIR/Agencije

Komentariši