NOVI VELIKOSRPSKI PLAN DRŽAVE SRBIJE: Novi Pazar će biti centar pravoslavlja

2 06 2017

-Ovde su srpske svetinje svetskog značaja: Petrova crkva, Sopoćani i Đurđevi stupovi, ovaj kraj Crkvi je dao četiri patrijarha. Formiranjem Raške eparhije Crkva bi mogla umnogome da pomogne u zaustavljanju seoba Srba iz ovog kraja, a taj problem je alarmantan – kaže, reagujući na odluku Sabora SPC dr Dobrosav Nikodinović, predsednik Udruženja “Ras”, koje već dugo od najviših crkvenih organa traži formiranje Raške eparhije sa sedištem u Novom Pazaru.

Odluka Sabora Srpske pravoslavne crkve da administrativni centar Raško-prizrenske eparhije, osim u Prizrenu, bude i u Starom Rasu, odnosno u Novom Pazaru, obradovala je Srbe u ovom dijelu Raške oblasti koji već duže vremena traže formiranje Raške eparhije i obnovu Raške mitropolije, koja je u Novom Pazaru postojala do 1766. godine, pišu beogradske Večernje novosti.

Srpski Telegraf donosi naslov da ova odluka znači da će Novi Pazar biti centar pravoslavlja.

– Vjerujemo da je ovo značajan korak ka formiranju Raške eparhije, a potom i obnavljanju Raške mitropolije – kaže, reagujući na odluku Sabora SPC dr Dobrosav Nikodinović, predsjednik Udruženja “Ras”, koje već dugo od crkvenih organa traži formiranje Raške eparhije sa sjedištem u Novom Pazaru.

– Nevjerovatno je da Stari Ras, gdje je Stefan Nemanja stvarao prvu srpsku državu, gdje je rođen Sveti Sava i gdje su koreni srpske vjere i kulture, nije sjedište eparhije koja bi Srbima bila veliko ohrabrenje za opstanak na ovim prostorima.  Formiranjem Raške eparhije Crkva bi mogla umnogome da pomogne u zaustavljanju seoba Srba iz ovog kraja, a taj problem je alarmantan, zaključuju Novosti.

Gdje će biti novopazarski administrativni centar vladike raško-prizrenskog Teodosija još se ne zna. U gradu je obnovljena zgrada nekadašnje Mitropolije, a bilo je i najava da će se, u slučaju formiranja Raške eparhije, graditi i vladičin dvor kod Petrove crkve, piše Telegraf.

Izvor: SB

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: