„Kosovo i Srbija da sprovedu dogovoreno“

2 06 2017

POLITIKA

Nova vladajuća većina na Kosovu treba da ratifikuje granični sporazum sa Crnom Gorom i da se bori protiv korupcije, kaže za DW evropska poslanica Ulrike Lunaček. Nisu realni novi pregovori o temama Briselskog sporazuma.

DW: Gospođo Lunaček, šta očekujete od vanrednih izbora na Kosovu 11. juna?

Ulrike Lunaček: Očekujem da već sada, tokom izborne kampanje, svi koji se kandiduju – svejedno iz koje partije ili koalicije – jasno kažu da dalje žele da idu evropskim putem. Prije svega da se obavežu da će, ukoliko budu izabrani, ispuniti oba uslova za viznu liberalizaciju (rješenje graničnog pitanja sa Crnom Gorom i borba protiv korupcije, prim. red.) koja je najvažnija za građanke i građane Kosova. Osim toga, nadam se da će do kraja kampanje biti mirno i u znaku saradnje, bez prijetnji ili čak nasilja. Ranije je bilo izbora na Kosovu u kojima je atmosfera bila mirna, nadam se da će tako biti i ovog puta.

Vi ste mnogo puta bili na Kosovu u vrijeme izbora kao posmatračica. Kako Vam djeluje dosadašnji tok kampanje?

Koliko sam mogla da vidim, pripreme teku dobro. Sa biračkih spiskova su uklonjena imena umrlih, nadam se da će to biti dovedeno do kraja. Važno je da političari ne daju obećanja za koja je jasno da se ne mogu ispuniti. Kosovsko stanovništvo nije zaslužilo da mu se obećavaju kule i gradovi iako je jasno da je to nerealno. To je moj zahtjev ili želja usmjerena ka kandidatkinjama i kandidatima.

Šta tačno mislite kada kažete da svi treba da ispune dva poznata uslova? U javnosti postoje oprečni stavovi o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Znam da postoje razni stavovi, ali uslov je ratifikacija graničnog sporazuma sa Crnom Gorom dvotrećinskom većinom u kosovskom parlamentu. Taj sporazum je avgusta 2015. potpisala kosovska vlada u kojoj su bili i Demokratska partija Kosova i Demokratska liga Kosova. Drugi uslov je da mora postojati lista sa osudama – dakle ne samo otpočetim procesima – o krupnim slučajevima organizovanog kriminala i korupcije. Demarkacija je dakle jedan od uslova. Zanimljivo je da i PDK i LDK imaju sopstvene koalicije sa po dvije druge partije. Njihovi šefovi su tada potpisali granični sporazum. Dakle oni bi već sada koalicionim partnerima morali da stave do znanja da će taj sporazum morati da se ratifikuje. Nadam se da će sadašnji šefovi ove dvije partije to učiniti.

U igri je i treća politička snaga, Samoopredijeljenje Aljbina Kurtija, koje odbacuje ovaj sporazum. Koliko je za EU važno ko će pobijediti na izborima?

Ne želim da dajem preporuke biračima. Ali uvijek sam govorila – kao i velika većina u Evropskom parlamentu, komisiji i Savjetu EU – da hoćemo da Vladu vodi neko ko će jasno reći da je evropski put jasan cilj Kosova. Podsjećam da je ove sedmice konačno zaključeno učešće Kosova u programima Evropske unije. Dakle, to je veoma važno za kulturu, obrazovanje, privredu. Nadam se da će se u skupštini poslije izbora naći većina koja će sastaviti vladu koja bi išla dalje evropskim putem u interesu građanki i građana. Taj put uključuje i viznu liberalizaciju koju građani očekuju već godinama. To bi trebalo da bude prioritet.

Koliko se ozbiljno mogu uzeti obećanja da će vizna liberalizacija doći već tri mjeseca nakon izbora?

O tome i pričam: kosovsko stanovništvo je često doživljavalo da se pred izbore daju obećanja koja ne mogu da se ispune. To nije realno. Što brže novoizabrani parlament na Kosovu ratifikuje sporazum sa Crnom Gorom i što brže imamo listu sa osudama, to brže će evropske institucije dati zeleno svjetlo za viznu liberalizaciju. Mislim da nije od pomoći da se u kampanji navode rokovi. Mnogo je bolje reći: da, ratifikovaćemo sporazum i da, načinićemo listu osuda. To je ono što biračice i birači očekuju.

Pričamo o dvije velike teme, granici i borbi protiv korupcije, ali još jedan veliki zadatak je dijalog sa Srbijom. Ima partija koje dovode u pitanje Briselski sporazum. Da li su mogući novi pregovori o istim temama ili je i ovdje u pitanju nerealno obećanje iz kampanje?

Nalazim da je neophodno da se sprovede ono što je u dijalogu do sada dogovoreno. Kako od strane Republike Kosova – svjesno kažem Republike – tako i od strane Srbije. Tu fali štošta. Iskreno, ne želim da slušam da treba pregovarati sve ispočetka. Radi se o tome da se ispuni već obećano i ispregovarano. To važi za obje strane. U Evropskom parlamentu potpuno jasno kažemo da to važi i za Srbiju, dakle nismo jednostrani već uviđamo da i Srbija ima mnogo toga da ispuni. Mislim da su i Kosovo i Srbija već izgubili mnogo vremena jer nisu implementirali dogovoreno. Dakle ne novi pregovori nego sprovođenje, sprovođenje, sprovođenje.

Shvatam da ne želite da govorite o imenima. Ali možete li da zamislite uspješne pregovore ako treba da ih vode Vučić i Haradinaj ili Vučić i Kurti?

Razumjećete da ne želim da dajem preporuke u ovom ili onom pravcu. To ne radim pred izbore. To moraju da odluče kosovski građani.

*Ulrike Lunaček, 1957, je poslanica austrijskih Zelenih u Evropskom parlamentu. Ona je potpredsjednica EP gdje je bila izvjestiteljka za Kosovo. U svojoj stranci je izabrana za vodeću kandidatkinju na parlamentarnim izborima u Austriji koji se održavaju u oktobru ove godine.

Izvor: DW.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: