Amerika se povukla iz sporazuma o klimi – svijet ogorčen

2 06 2017

Donald Tramp je odlučio da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimi i tako izazvao ogorčenje ostatka svijeta. A uslijiedile su i oštre kritike. Tramp želi da se ponovo pregovara, ali Evropljani to odbijaju.

Odluka Donalda Trampa da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimi izazvala je širom svijeta oštre i besprimjerne kritike. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Guteres označio je Trampovu odluku kao “veliko razočaranje”. Guteres je preko svog portparola poručio kako je “Pariski sporazum o klimi postignut 2015. uz saglasnost svih zemalja na svijetu, jer se prepoznalo koliko je ogromna šteta koju su klimatske promjene već prouzrokovale”. On je izrazio uvjerenje da će gradovi, savezne države i preduzetnici unutar SAD nastaviti da se, sa manjom upotrebom fosilnih goriva, bore za privredni rast i tako obezbijede odgovarajuća radna mjesta i blagostanje.

Nema interesovanja za nove pregovore

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, Niki Hejli kazala je da je Trampov korak u najboljem interesu Amerikanaca. “Loš sporazum” iz Pariza previše je opteretio američko tržište rada, zbog čega su zapravo novi pregovori o zaštiti klime pravi put, kazala je Hejli. No, vodeće evropske zemlje poput Njemačke, Francuske i Italije odbijaju nove pregovore. Njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emanuel Makron i italijanski premijer Paolo Đentiloni su naglasili kako i dalje žele da sprovedu, kako su istakli, istorijski sporazum. Oni su u zajedničkom saopštenju izjavili da se o novom sporazumu ne bi moglo ponovo pregovarati.

Prema riječima portparola njemačke vlade, Štefana Zajberta kancelarka je telefonirala s američkim predsjednikom i tom prilikom izrazila žaljenje zbog njegove odluke. Tramp je u telefonskom razgovoru uvjeravao Merkel, kao i druge šefove država ili vlada, kako je njegova zemlja vodeća kada je riječ o zaštiti životne sredine. Amerika se i dalje smatra obaveznom prema svojim transatlantskim partnerima, a pod Trampovim okriljem će biti najčisitija zemlja na svijetu koja najviše brine o zaštiti životne sredine, stoji u jednom saopštenju Bijele kuće. Američki predsjednik je još lično pozvao britansku premijerku Terezu Mej i kanadskog premijera Džastina Trudoa. Njih oboje su izrazili razočaranje.

“Make our planet great again”

Makron je u televizijskom govoru u četvrtak uveče rekao: “Sjedinjene Američke Države su večeras okrenule svijetu leđa”. On je pozvao sve sačuvaju samopouzdanje. “Bićemo uspješni. Jer, potpuno smo angažovani i gdje god da živimo, gdje god da smo, mi svi snosimo istu odgovornost: Make our planet great again!”, rekao je Makron. I danski premijer Lars Leke Rasmusen je tvitovao: “Ovo je jedan tužan dan za svijet. Danska je spremna da se i dalje bori za očuvanje klime, kako bi zaštitila buduće generacije.”

Evropski komesar za pitanja klime, Migel Arias Kanete je takođe kazao da je “ovo tužan dan za cijeli svijet”: Frank Bainimarama, predsjedavajući ovogodišnjem Svjetskom kongresu o klimi i predsjednik pacifičke države Fidži je kazao: “Ovo je ogromno razočaranje, prije svega za građane najugroženijih nacija širom svijeta”.

Kritike stižu sa svih tačaka globusa

Japan i Australija su takođe izrazili žaljenje zbog povlačenja SAD iz sporazuma, i isto tako saopštili kako žele i dalje da se čvrsto drže sporazuma. U Kini je izlazak SAD označen kao “globalni udarac”. Tramp je “na žaljenje skoro svih” odlučio da Sjedinjene Države odvoji od “istorijskog globalnog sporazuma u kojem je pak njegova zemlja igrala odlučujuću ulogu”, komentarisala je kineska državna novinska agencija.

List “Global Times” koji je blizak republikancima je, prije nego je Tramp zvanično objavio povlačenje SAD, pisao kako bi samo Sirija i Nikaragva bile protiv sporazuma o klimi i zaključio: “Ako se SAD povuku, onda će se naći u društvu ove upitne manjine. Izgleda da Trampova vlada ne vodi računa o tome da će tako u opasnost dovesti reputaciju Sjedinjenih Država”.

Zaštita klime je preskupa

Tramp je izlazak najveće svjetske ekonomije iz Pariskog sporazuma o klimi obrazložio time da na prvo mjesto stavlja američke interese. Republikanac je izlasku iz sporazuma dodao i oštre kritike na račun drugih država. Sporazum znači i masivnu preraspodjelu bogatstva Sjedinjenih Država na druge zemlje.

On je time ispunio centralno obećanje svoje predizborne kampanje pod devizom “Amerika first”. U više navrata je insistirao kako želi da zadrži radna mjesta u industriji fosilnih goriva i da otvori nova. Tramp je kazao da američki radnik mora da bude ponovo u centru. “Ja sam izabran da predstavljam građane Pitsburga a ne Pariza.”

Gradonačelnik Pitsburga, demokrata Bil Peduto odmah je reagovao i na tviteru napisao: “Ja mogu da vam obećam da ćemo slijediti smjernice Pariskog sporazuma o klimi – za naš narod, za našu privredu i za našu budućnost”.

Demokrate vrte glavom

Na unutrašnjopolitičkom planu se pokazao još veći jaz između dvije partije u SAD. Trampovi republikanci su skoro jedinstveno podržali njegovu odluku. Demokrate ga oštro kritikuju. I Trampov prethodnik Barak Obama je izrazio jasan stav: “Ova vlada se pridružila šačici nacija koje ne priznaju budućnost”. Trampova rivalka na predsjedničkim izborima, poražena Hilari Klinton je kazala da je riječ o “istorijskoj greški”. Postizanje Pariskog sporazuma o klimi svakako važi kao istorijski. A SAD su nakon Kine drugi po veličini proizvođač štetnih gasova.

pab/as (afp, dpa, rtr)

Izvor: DW.com 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: