Destinacije u Evropi koje bi trebalo da posjetite

1 06 2017

Pariz (Foto: Arhiva)

Prije nego li odlučite da pređete mora i okeane i vidite sve ljepote drugih kontinenata, osvrnite se oko sebe i shvatite da ste stanovnik jednog od najljepših mjesta na zemaljskoj kugli. Prije svega priroda, ali i čovjek i ljudska ruka, učinili su Evropu posebnom i različitom od drugih dijelova svijeta. Zato, ovom dijelu planete nikada ne manjka posjetilaca.

Postoje neke destinacije koje su naravno svima poznate i dostupne i koje prosto morate posjetiti za života, dok sa druge strane postoje i one manje poznate i skrivene destinacije, namjenjene pravim putolovima ili onima koji su mnogo toga već vidjeli i žele da nastave istraživati.

U nastavku vam predstavljamo top pet gradova Evrope koje morate posjetiti, makar za početak.

Prag

Magični Prag svrstava se top 10 najljepših gradova Evrope. Svojim nevjerovatnim pejzažima ali i nesvakidašnjim arhitektonskim dostignućima, ovaj grad vas naprosto mami da ga posjetite. Kao takav, on nosi naziv i “Zlatni Prag” i “Grad stotinu tornjeva”. Astronomski sat , Karlov most, Jevrejska četvrt, Leonov zid kao i Vaclavske namjesti, samo su neke od znamenitosti koje morate posjetiti, prenosi Portalomanija.

Jedan od najuređenijih, najočuvanijih i najčistijih gradova našeg kontinenta morate posjetiti i ukoliko ste željni da isprobate mnoštvo piva različitih ukusa, kao i kobasice po kojima je čuven.

Atina

Jedna od top tri destinacije koja je predložena za posjetu u Evropi 2016. godine bila je i Grčka, tačnije njen glavni grad – Atina.

Ona se smatra jednim od najljepših svjetskih metropola. Atinom dominiraju Partenon i Akropolj, ali Grčkom vladaju i čuveni Meteori, najznačajnija grupa manastira odmah nakon Svete gore.

Pariz

Najpoznatiji evropski grad u cijelom svijetu. Pariz obiluje turističkim destinacijama i znamenitostima koje ne možete, a da ne posjetite ukoliko vas put nanese baš u ovaj grad. Ajfelova kula, Versaj, Notr Dam, Jelisejska polja, Luvr, Trijumfalna kapija, najpoznatija su imena ovog grada i obavezni su za obilazak.

Nadalje, tu se pojavljuje još mnoštvo destinacija kakve su groblja umjetnika Monmartr i Monparnas, kao i groblje Per Lašez.

London

London je grad koji je i te kako jak u svakom smislu te riječi. On prednjači u turizmu, finansijama, obrazovanju, ali i u umjetnosti. Stanovništvo koje naseljava London pripada najrazličitijim kulturama, religijama i nacionalnostima.

Neke od nezaobilaznih građevina koje morate posjetiti kada odete u London jesu Tower bridge, Trafalgar skver, Vestminsterska opatija, Big Ben i naravno nezaobilazna Bakingemska palata.

Budimpešta

Prijestonica Mađarske, bogata prije svega Dunavom, a zatim i brojnim istorijskim građevinama iz najrazličitijih razdoblja.

Trg heroja, Lančani most, Mađarski Parlament i Budimski dvorac, predstavljaju samo neka od remek djela ovog grada. Izuzetno uređena, Mađarska, a sa njom i prijestonica Budimpešta, jeste jedan od najznamenitijih gradova Evropske unije.

Autor: (Redakcija)

 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: