Trump napada – Njemačka uzvraća udarac

31 05 2017

POLITIKA

Opet protiv Njemačke i opet putem Twittera. Predsjednik SAD-a Donald Trump je u svom jučerašnjem tweetu ponovio svoju kritiku na račun njemačke trgovačke i obrambene politike te najavio da će se to “promijeniti”.

Uzbuđenje na Internetu: profesionalni twitteraš Donald Trump ponovno uzburkava međunarodne medija i njemačku diplomaciju. Sa svog profila @realdonaldtrump je predsjednik SAD-a kratko nakon sedam sati ujutro po lokalnom vremenu u Washingtonu odaslao novu provokativnu poruku u smjeru Njemačke. U tom tweetu on opet kritizira “masivni vanjskotrgovinski suficit” Njemačke prema SAD-u i upućuje, također opetovano, na to da Njemačka SAD-u navodno duguje novac jer je, kako je istaknuo, premalo financijskih sredstava uloženo u NATO s njemačke strane. Osim toga, Njemačka nije uložila ni dovoljno u proračun namijenjen u svrhe naoružanja, mišljenja je Trump. Sve to je “loše za SAD” i to će se “promijeniti”. To je bilo poput bočnog udarca predsjednika SAD-a protiv njegovog transatlantskog saveznika Njemačke – udarac koji je naišao na znatno odobravanje među Trumpovim pristašama. Za nešto više od 24 sata je taj tweet dobio oko 77 tisuća lajkova te je podijeljen više od 21 tisuću puta.

Trump kao “rušitelj zapadnih vrijednosti”

Na reakcije su u utorak u Njemačkoj nije moralo dugo čekati. Njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) je još jednom istaknula svoju kritičnu procjenu stanja po pitanju međusobnih odnosa s SAD-om. Nakon konfrontacijskog nastupa Donalda Trumpa tijekom summita G7 na Siciliji, njemačka kancelarka Angela Merkel se izrazito negativno izrazila kad je riječ o transatlantskom savezniku. “Vremena u kojima smo se mogli osloniti na druge su dijelom prošla. To sam doživjela proteklih dana”, kazala je Merkel tijekom jednog predizbornog nastupa u Münchenu.

Predsjedatelj SPD-a i kandidat te stranke za kancelara Martin Schulz je Trumpa nazvao “rušiteljem svih zapadnih vrijednosti”. Schulz je kazao kako predsjednik SAD-a slijedu jednu rušilačku strategiju koja je usmjerena protiv tolerancije, poštovanja i suradnje između naroda: “Takvom jednom čovjeku s njegovom ideologijom naoružavanja se mora stati na put.” Šef zastupničkog Kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann je kazao kako Trump s takvim izjavama Njemačku drži za političkog protivnika. Njegov kolega iz Kluba zastupnika demokršćana i Kršćansko-socijalne unije (CDU/CSU) Michael Grosse-Brömer se izrazio malo taktičnije. On je u svom tweetu podsjetio na to da se “razumljiva kritika upućena Trumpu” ne bi smjela “pomiješati s antiamerikanizmom”.

Sahra Wagenknecht i njezin klub zastupnika iz ljevičarske stranke Die Linke su uzvratili verbalnim napadom. “Nije dovoljno razgovarati: potrebno je zaustaviti podčinjavanje Trumpu”, glasi njezin tweet postavljen kao reakcija na Trumpovu kritiku Njemačkoj. Wagenknecht je istaknula kako bi sad trebalo pružiti otpor Trumpovom zahtjevu za spiralom naoružavanja u Europi.

Otrježnjenje u Europi nakon Trumpovog posjeta

Otmjeniji u svojoj poruci, ali isto tako određen je bio Enrico Letta, bivši talijanski premijer koji je u međuvremenu predsjednik Instituta Jacques Delors u Parizu. On je na Trumpov tweet reagirao izjavom: “Europljani svoju sudbinu moraju uzeti u svoje ruke.”

Time Letta pogađa u bit raspoloženja koje od Trumpovog posjeta Europi vlada u mnogim glavnim gradovima Starog kontinenta. Trumpovi verbalni napadi protiv EU-vodstva i NATO-a su donijeli otrježnjenje. Njegovi ispadi protiv Njemačke su kod mnogih europskih političara izazvali samo mahanje glavom. Njemački liberali (FDP) su kratko prije ponovnog Trumpovog twitterskog napada na Njemačku bili pozvali na umjerene tonove u njemačko-američkom odnosu. “Iz iritacije ne smije izrasti konstantno otuđenje”, poručio je predsjedatelj FDP-a Christian Lindner.

Bilo da se radi o slučajnosti ili ne, dok se zahuktavala debata na internetu o Trumpovom tweetu upućenom Njemačkoj, iznenadila je vijest o tome da je njegov šef komunikacija Mike Dubke dao otkaz. Povezanost s tweetom protiv Njemačke se dosad nije mogla utvrditi.

Izvor: DW.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: