Rauber Saxer: Zadatak države je da zaštiti svakog građanina

31 05 2017

Ambasadorica Švicarske u BiH


Andrea Rauber Saxer

Švicarska je morala naučiti da dođe do kompromisa i konsenzusa, poručila je ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

Ovu priliku iskoristila je i da, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv pušenja, 31. maja, uz najavu izložbe u Historijskom muzeju u Sarajevu, istakne da je zabrana pušenja u javnim zatvorenim prostorima u Švicarskoj imala pozitivne zdravstvene i privredne rezultate. Zato ona očekuje da takvu zabranu donesu i bh.vlasti.

– Pasivnom pušenju ranije je bilo izloženo 35 posto nepušača, a danas manje od šest posto. Za 20 posto je manje pacijenata koji su dolazili u bolnice zbog posljedica višegodišnjeg pušenja. Izloženost djece i trudnica duhanskom dimu može imati čak i smrtne posljedice. Na drugoj strani su pozitivne ekonomske posljedice zakona. Radnici koji su pušili sada se rjeđe razbolijevaju, manje izostaju s posla. U Federaciji BiH oko 8.000 ljudi godišnje umre od posljedica konzumiranja duhana. BiH je zemlja s najviše pušača u regionu, a time je i veliki broj pasivnih – kazala je Rauber Saxer.

Navodi da su se i u Švicarskoj proizvođači cigareta bunili, jer im je isplativije da se puši na svakom koraku. I, naravno, da se protive zakonu.

– Ali, zadatak države je da zaštiti svakog građanina, ne samo manju grupu ljudi. U konačnici, posljedice pušenja plaća cijelo društvo. Nacrt zakona u FBiH koji je u proceduri veoma je dobar, dok se u RS tek priprema. Nema nikakve koristi ako primijenite zakon samo u pola zemlje, ali ni kod nas nije usvojen istovremeno u svim kantonima – rekla je.

Švicarska je četvrti najveći ulagač u BiH. Rauber Saxer kaže da se njena zemlja trudi ulagati tamo gdje građani BiH imaju direktnu korist od toga. Jedno od tih područja je zdravlje, drugo jačanje privrede i kreiranje radnih mjesta.

– Švicarska je zemlja s najnižom stopom nezaposlenih mladih u svijetu, oko tri posto. Vjerujemo da je jedan od razloga naš sistem srednjeg stručnog obrazovanja i pokušavamo njegove elemente predstaviti u BiH. Potencijalni poslodavci i biroi za zapošljavanje moraju imati tijesnu saradnju. Treće područje je rad s lokalnim vlastima. U Bihaću je uz našu podršku riješen problem snabdijevanja vodom. Planiramo u naredne četiri godine uložiti 135 miliona KM u BiH. Nije nam namjera da napravimo samo zgradu, kupimo vozilo. Želimo napraviti dugoročne reforme s lokalnim partnerima – kazala je švicarska ambasadorica za Avaz.
FENA

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: