LAZANSKI U MAKEDONIJI: Koliki je utjecaj srbijanskih obavještajnih službi na politička dešavanja u regionu?

31 05 2017


Miroslav Lazanski, Foto: Arhiv

Politička situacija u Makedoniji, nakon nekoliko burnih godina, čini se, ulazi u mirnije vode, piše agencija Patria.

Tokom izbora za novog predsjednika makedonskog Sobranja 27. aprila došlo je do velikih nereda u kojima je povrijeđeno oko 100 ljudi među kojima i predsjednik SDSM-a i mandatar za sastav nove makedonske vlade Zoran Zaev.

Odmah po izbijanju nereda, nekoliko medija u regionu je pisalo o utjecaju stranog faktora na dešavanja u makedonskoj politici, konkretno na nerede u Sobranju. Priča je ovih dana, izgleda, dobila i svoju potvrdu.

Beogradski portal Krik objavio je podatke o učešću srbijanske tajne službe i novinara Miroslava Lazanskog u događajima u Makedoniji. Novinari Krika su došli do transkripta presretnutih razgovora između Lazanskog, pripadnika srbijanske tajne službe (BIA) Gorana Živaljevića i poslanika u makedonskom parlamentu Ivana Stoilkovića, inače predsjednika Demokratske partije Srba.

Transkripti su dio materijala koje je skupila makedonska obavještajna agencija prateći razgovore trojice pomenutih, a iz makedonske agencije su potvrdili da su nadzor vršili uz sudski nalog.

Sakupljeni dokazi, kako agencija tvrdi, pokazuju da je „uz posredovanje Živaljevića i Stoilkovića u martu 2017. godine, novinar i vojno-politički komentator i član parlamenta iz vladajuće SNS stranke Miroslav Lazanski doveden u Makedoniju sa ciljem da izvede propagandne akcije u korist premijera Nikole Gruevskog.”

Oni su za cilj imali promociju ruske vanjske politike u regionu, te borbu protiv ulaska Makedonije u NATO. Gruevski je tokom više od deset godina vladavine imao podršku zvanične Rusije.

Iako zvanični Beograd nije javno podržao Gruevskog tokom protesta u Makedoniji, svi mediji u Srbiji pod kontrolom vlasti vodili su svakodnevnu hajku protiv Zorana Zaeva.

Pripadnik BIA-e Goran Živaljević nazvao je 3. marta ove godine Stoilkovića koji mu je rekao kako je smjestio Lazanskog u Skoplju i da će ovaj obaviti zadatak za njih.

– Hej, smjestio sam ovoga, izbrifovao sam ga o kolumni koju treba danas da napiše za Politiku. Idemo (on i novinar) na proteste da snimamo i onda kada sednemo negde uveče, nazvaću te“, Stoilković je prenio Živaljeviću, piše u transkriptu razgovora u koji je portal KRIK imao uvid.

U sljedećem razgovoru, od narednog dana, otkrilo se ko je misteriozni novinar, ali i više o njegovoj misiji. Stoilković je rekao da ga vodi na sastanak sa šefom vladajuće makedonske partije Nikolom Gruevskim.

– Pokupiću u 20:45 Lazanskog u hotelu i vodim ga kod Gruevskog. Tako da nas čekajte u hotelu da se vratimo – objasnio je.

Već sljedećeg dana u beogradskoj Politici je izašao tekst Miroslava Lazanskog s naslovom „Ne damo Makedoniju“. Lazanski u tekstu piše kako je jedini izlaz za Makedoniju u novim izborima, što je tih dana bio i zvaničan stav Gruevskog. U tekstu je Lazanski indirektno uporedio Zaeva s Hitlerom.

– I Hitler je došao na vlast putem legitimnih izbora. Time, naravno, ne želim da kažem da je gospodin Zoran Zaev, lider (opozicione) stranke SDSM, takva ličnost.

Nakon objavljenog teksta čuli su se Živaljević i Stoilković, koji su, prema razgovoru, očito bili prezadovoljni poslom koji je odradio Lazanski.

Javio se Lazanski maloprije. Kaže tekst prebacuje rekorde čitanosti u Srbiji – prenosi Stoilković.

– Odlično, odlično – odgovara Živaljević koji mu je, prema razgovorima, očigledno nadređen.

– Hvali se i srećan kaže ʼJeee… Ivane, svi rekordi čitanosti u Srbiji su probijeniʼ. Zadovoljan je i srećan.

– Dobro.

– Večeras idem na RTS, za ovu izjavu što smo danas snimali, ide na vijesti u RTS-u – završava razgovor Stoilković.

Miroslav Lazanski je poznat kao dugogodišnji zagovornik ruske vanjske politike u svijetu. U njegovim tekstovima svakodnevno se mogu pročitati hvalospjevi na račun ruske vojne moći.

Lazanski je na izborima 2016. godine ušao u Skupštinu Srbije kao nestranački kandidat na listi Vučićevog SNS-a. Bivša predsjednica Republike Srpske, osuđena za ratne zločine, Biljana Plavšić njegova je tetka.

Treba napomenuti da je Lazanski krajem oktobra prošle godine boravio u Siriji gdje je imao i intervju sa sirijskim predsjednikom Basharom Al Assadom, koji u šestogodišnjem ratu u Siriji uživa podršku Rusije.

Assad inače vrlo rijetko daje intervjue, čak i vodećim svjetskim medijima, ali Lazanski je uspio doći do njega i objaviti intervju u beogradskoj Politici.

Lazanski je novinarima Krika priznao da je bio u Makedoniji, ali da je samo obavljao novinarski posao.

– Ja niti sam služba, niti sam portparol službe, ja dole nisam bio kao narodni poslanik – već kao novinar Politike i neko ko je radio priloge za televiziju Republike Srpske. U novinarskoj karijeri sam imao kontakte sa šefovima velikih obaveštajnih službi – KGB-a, CIA-e, britanske, francuske, njemačke obavještajne službe. Moj običaj je da kad dođem u neku stranu zemlju, da se javim našoj ambasadi. Gospodin Živaljević je uredno i legalno akreditovan predstavnik naše BIA-e u Skoplju – kazao je Lazanski.

Dugogodišnji obavještajac BIA-e Goran Živaljević uslikan je u zgradi Sobranja kada je došlo do nereda u kojima je povrijeđen Zaev. Aleksandar Vučić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić tada su rekli da je Živaljević u Sobranju bio kako bi izvještavao o neredima.

Ivan Stoilković je član makedonske Skupštine još od 2002. godine kao član Demokratske partije Srba u Makedoniji. U Makedoniji slovi za čovjeka koji sve radi po diktatu Tomislava Nikolića i drugih srbijanskih zvaničnika.

Kao predsjednik Demokratske partije Srba, Stoilković je 2016. potpisao „Deklaraciju o formiranju neutralne vojne zone na teritoriji Balkana“ zajedno sa partijom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Koliko god Lazanski tvrdio da je u Makedoniji samo radio novinarski posao, u presretnutim razgovorima makedonske obavještajne službe jasno se vidi da je to bilo više od novinarskog posla.

Zapadni mediji, kao i diplomate u regionu, konstanto upozoravaju na opasnost od ruskog utjecaja u regionu. Nakon događaja u Crnoj Gori i Makedoniji, jasno se vidi da ta upozorenja nisu nimalo bezazlena.

Izvor: NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: