HALID GENJAC: “SDA će vladati još bar 27 godina”

31 05 2017


Halid Genjac

“Ima personalnih opterećenosti, ali imamo odnose koji su produktivni u mjeri u kojoj se možemo pronaći”, ocijenio je Genjac, uz dodatak da SDA ne može odustajati od svojih principa – jer u suprotnom “to ne bi bila SDA”.

Predsjednik Glavnog odbora SDA i zamjenik na poziciji generalnog sekretara stranke Halid Genjac za TV N1 je govorio o aktuelnim dešavanjima unutar SDA, problemima ali i planovima stranke nakon što su protekle sedmice proslavili 27 godina postojanja.

Kaže da SDA ima razloga za slavlje, i kada se pogleda proteklih 27 godina i na sve što je SDA uradila u borbi za suverenitet i izgradnju institucija.

Neuspjeha ima također, kazao je.

“U ovakvoj, permanentno složenoj situaciji, velika stranka preuzima veliku odgovornost, a sa velikom odgovornošću dolaze velike greške. Propuste je imala i SDA”.

“Propusti o kojima treba govoriti su rezultat višestranog gledanja na odrđena pitanja. Kao proces privatizacije. Mislim da je onaj koji je izvršen u BiH, u kojem je sudjelovala i SDA i ostale stranke, pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice – nije urađen kako treba. Privreda je ratom uništena, ali mogao se naći i bolji model i mnogi bi bili sretniji”, ocijenio je Genjac.

Kaže da su neosnovanje tvrdnje opozicije da je SDA generator problema.

“SDA ima probleme, ali ima i program koji je transparentan, jasan, i ne mijenja se. To je cjelovita, funkcionalna, prosperitetna BiH, integrisana u EU i NATO. To je naš program. Danas nismo funkcionalna država. Ustavno-pravni aranžman je takav da uključuje velike mehanizme blokada, veliki broj političkih fakora u procesu odlučivanja za razliku od regije i svijeta”, ocijenio je Genjac.

Mnoge stranke uključene u proces odlučivanja nastupaju etnički, i to je ključni razlog blokada – ocijenio je Genjac.

“Od Dejtona traje borba tog balansa između građanskog i entičkog. Stalno se ide prema novim podjelama što je porazno za BiH. SDA je narodna stranka u svom osnivanju, stranka desnog centra. U svom nastupu preferira cjelovitost i vanjskopolitički subjektivitet BiH. Ako pogledate sve naše ideje, one idu na tragu građanskog i etničkog”, ističe Genjac.

Ima li BiH funkcionalnu vlast? Krize se dešavaju, koalicija je poljuljana…?

“Mi imamo složene odnose, koji se ne razlikuju sa prethodnim mandatima. Tvrdnja da smo zavađeni sa svima ne stoji. Oko određenih projekata i ideja imamo različita gledanja”, izjavio je Genjac.

On tvrdi da poslanici SDA i SBB na državnom i federalnom nivou ne nastupaju različito, i da oko ključnih pitanja imaju jedinstven stav.

“Ima personalnih opterećenosti, ali imamo odnose koji su produktivni u mjeri u kojoj se možemo pronaći”, ocijenio je Genjac, uz dodatak da SDA ne može odustajati od svojih principa – jer u suprotnom “to ne bi bila SDA”.

SDA je kao velika stranka imala “bezbroj kriza”, kazao je Genjac.

“Imali smo osipanja i slično tome. Imali smo ih i u skorašnjem periodu, i to se najviše eksponiralo – akcize”.

Smatra da su činovi pojedinaca bili nedopustivi, neodgovorni – i napravljeni zarad sebičnih interesa.

“Uz sve probleme – SDA radi svoj program, ostvaruje svoj program i ne odustaje od ciljeva”, kazao je.

A da li ćemo SDA gledati još bar 27 godina kao vladajuću stranku BiH – Genjac je kazao:

“Hoćemo, bar još 27. Ulazimo snažni u izbore. Na kraju krajeva, programi i opredjeljenja su to, a ono što je činjenica – ima pretjerivanja, grešaka, preuveličavanja, spinovanja – mi smo svjesni toga. Na nama je da se borimo i iznosimo svoje ideje. Vjerujemo u uspjeh”, kazao je Halid Genjac.

Izvor: Revolucija.org / Agencije / Mediji

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: