Aleksandar Vučić preuzeo dužnost predsednika Srbije

31 05 2017

(Foto Tanjug)

Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu u nacionalnom parlamentu, čime mu je počeo petogodišnji mandat predsednika Srbije.

Zakletvu je položio na Ustavu Srbije i Miroslavljevom jevanđelju:

Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Vučić je za predsednika izabran u prvom krugu izbora 2. aprila sa osvojenih oko 56 odsto glasova, odnosno podrškom više od dva miliona birača.

(Foto Tanjug)

 

Pre toga, Vučić se na ulasku u zdanje Doma Narodne skupštine Vučića obratio građanima koji su ga dočekali kako bi mu dali podršku i čestitali na stupanju na novu dužnost.

Vučića i sada već bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića dočekala je predsednica parlamenta Maja Gojković.

Svečanom polaganju zakletve prisustvovali su bivši predsednici Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članovi Vlade Srbije, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, i javnog i kulturnog života Srbije…

Nakon polaganja zakletve Vučić se obratio poslanicima i gostima i poručio da će mu mir i stabilnost biti srž političkog delovanja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na početku je obraćanja u skupštini, a nakon polaganja zakletve, rekao da ne može da nađe reči i objasni i nadu i strah koje ga obuzimaju, jer preuzima dužnost predsednika Srbije .

„Znam da su mi za to da budem predsednik potrebna dela, a da će konačni sud biti izrečen kad budem napuštao ovu dužnost, ali želim da zahvalim svim prethodnim predsednicima, posebno Tomislavu Nikoliću, jer je imao hrabrosti da podrži jedino ispravne ali teške mere vlade”, rekao je Vučić.

Nemam više šta da dohvatim na tom nebu, primetio je, objašnjavajući da je sve u politici ostvario i bio, ali i poručio da nam u daljoj budućnosti zajedništvo mora biti najvažnije, te da nema rezultata bez međusobnog poštovanja.

Ranije je Skupština Srbije konstatovala je danas ostavku predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zbog prelaska na dužnost predsednika Srbije.

Time je i prestao mandat Vladi Srbije rekla je predsednica parlamenta Maja Gojković.

Vučić je zakletvu položio držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji mu je dala predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić.

Polaganjem zakletve počinje da teče njegov petogodišnji mandat.

Obraćanju nije prisustvovao deo opozicionih poslanika, a neki nisu ni došli na sednicu.

Uz izvođenje numere „Vostani Srbijo” završena je svečana ceremonija inauguracije predsednika Republike Aleksandra Vučića.

(Foto Tanjug)
Čestitke novom predsedniku prvi je uputio bivši predsednik Tomislav Nikolić, koji se sa Vučićem zagrlio i izljubio.

Nakon toga, Vučiću su čestitali srpski patrijarh Irinej, a zatim i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka RS Željka Cvijanović, kao i ministri u Vladi Srbije, i ostale zvanice.

Vučić od Skupštine do Andrićevog venca „u pratnji” građana

Predsednika Republike Aleksandra Vučića, nakon što je položio zakletvu u Narodnoj skupštini, dočekali su građani koji su se od prepodnevnih časova okupljali kako bi mu čestitali novu dužnost.

(Foto Tanjug)
Vučić  je prošetao, razgovarao i pozdravljao se sa građanima, i kroz špalir gardista VS i mladih u narodnim nošnjama.

Ispred zdanja na Andrićevom vencu intonirana je himna Srbije, načelnik generalštaba VS general Ljubiša Diković predao mu je raport, i izvršio je smotru, a zatim ga je dočekao Tomislav Nikolić koji mu je predao dužnost šefa države.

Primopredaja dužnosti na Andrićevom vencu

Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću dužnost je predao dosadašnji šef države Tomislav Nikolić na svečanosti u zgradi na Andrićevom vencu.

U svečanoj sali zgrade Predsednika, Nikolić je Vučiću predao standartu, koju je Vučić poljubio, i pečat, simbole predsednika Republike.

(Foto Tanjug)
Standarta je posebna zastava kvadratnog oblika sa belim rubom i romboidima u crvenoj i plavoj boji i grbom u sredini, koja označava prisustvo predsednika, a pored predsednika Republike, može je koristiti i predsednik Narodne Skupštine.

Pored zastave, Nikolić je Vučiću predao i pečat predsednika Republike koji se stavlja na akte koje potpisuje predsednik.

Nikolić je Vučića dočekao ispred zgrade Predsednika Republike, nakon što je Vučić položio zakletvu u parlamentu.

Nakon toga novi i bivši predsednik otišli su na sastanak.

 

Vučić „položio zakletvu” pred građanima ispred parlamenta

Štitiću mir, stabilnost i budućnost Srbije, radiću i boriću se za vašu decu kao za svoju, poručio je danas Aleksandar Vučić građanima okupljenim ispred nacionalnog parlamenta, gde će položiti zakletvu i preuzeti dužnost predsednika Srbije.

„Ne gledajte unazad, već unapred, u zemlju svoje dece, a ne u zemlju svojih dedova”, rekao je Vučić koji je na predsedničkim izborima 2. aprila odneo ubedljivu pobedu od oko 56 odsto glasova.

„Ponosan sam na sve rezultate koje smo zajedno postigli, na svaki kilometar puta, na stotine mostova koje smo izgradili, na hiljade radnih mesta koje smo otvorili. I još mnogo posla je pred nama, što moramo zajedno da uradimo”, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić se obraća građanima ispred Skupštine (Foto Tanjug)

Vučić je građanima poručio da ne gledaju unazad, već unapred, u zemlju svoje dece, a ne u zemlju svojih dedova.

„Ponosan sam na sve rezultate koje smo zajedno postigli, na svaki kilometar puta, na stotine mostova koje smo izgradili, na hiljade radnih mesta koje smo otvorili. I još mnogo posla je pred nama, što moramo zajedno da uradimo”, rekao je Vučić.

„Lao ce je rekao da ljubav koju vam neko pruža, daje vam snagu, a hrabrost vam uliva ljubav koju vi prema nekome ili nečemu osećate. Ja sam veoma hrabar čovek jer mnogo volim vas i najviše na svetu volim Srbiju”, rekao je Vučić.

Hvala vam za ljubav i podršku, za glasove koje ste nam dali, poručio je Vučić i podsetio da smo zemlju podigli s kolena, a da ćemo dan za danom osećati boljitak.

„Živećete bolje, ne gledajte u zemlju dedova nego u zemlju svoje dece”, poručio je i dodao da je ponosan na sve rezultate koji su u prethodnom periodu postignuti,

Odlazeći da polozi zakletvu Vučić je poručio:

„Uvek mi se nekud žuri, vi to znate i zato – zdravo, odoh ja da radim. Živela Srbija i beskrajno hvala za ovako veličanstven doček”.

Građani su ga i dočekali i ispratili aplauzom i povicima podrške.

Skup podrške Vučiću ispred parlamenta

Ispred Doma Narodne skupštine danas pre podne održan je skup podrške novom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, dok je u nacionalnom parlamentu Vučić polagao zakletvu i time stupio na dužnost.


(Foto Tanjug)

Građani su ispred reprezentativnog zdanja Doma Narodne skupštine nosili zastave Srbije, te veliki transparent „Beograd je za Vučića”.

Njima se po dolasku u skupštinu Vučić obratio i poručio da će štititi i čuvati Srbiju, mir, stabilnost, i boriti se za njihovu decu kao za svoju.

Oni su potom mogli da prate i obraćanje Vučića posredstgvom video-bima.

Takođe u prepodnevnim satima manja grupa građana okupila se na poziv Protesta protiv diktature, ali im nije bilo omogućeno da dođu do parlamenta, jer skup nisu prijavili te su se zadržali jedno vreme na Trhu Nikole Pašića i na Terazijama.

U međuvremenu došlo je do incidenta u prolazu ispod Hotela Moskva i „guranja” učesnika protesta sa grupom mladića, koja im je blokirala izlaz.

Čitav događaj je trajao 15-ak minuta, a reagovala je policija koja je razrešila situaciju, te je i prolaz odblokiran.

Izvor: Politika.rs / Tanjug

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: