PROPAGANDNI MUĆAK MILORADA DODIKA: Arapa nema ni za lijeka, državljanstvo BiH zanimljivo još samo ponekom Sandžakliji!

30 05 2017

Tokom protekle godine državljanstvo BiH dobile se 682 osobe, mahom iz Srbije i Hrvatske, tako da pada priča o planskom naseljvanju Arapa radi promjene demografske slike BiH.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik u bezbroj navrata ponavljao je proteklih mjeseci i godina kako se iza turističke ekspanzije Sarajeva krije podli plan naseljavanja 500.000 Arapa koji bi trebali trajno promijeniti demografsku sliku BiH. Ne tako davno Dodik je ustvrdio kako u Sarajevu već živi 40.000 Arapa a slične teze provlačile su se i na stranicama Dnevnog avaza i i još nekih medija pod kontrolom političkog trijumvirata Dodika, Radončića i Čovića.

No, službeni podaci o broju stranih državljana koji su tražili državljanstvo i azil u BiH nikako se ne uklapaju u teze o postupnoj arapizaciji BiH.

Naime, tokom 2016. godine,državljanstvo BiH dobile se 682 osobe, što predstavlja povećanje od 6,40% u odnosu na 2015. godinu, a najviše državljanstava BiH stekli su državljani Srbije (s prostora Sandžaka) i Hrvatske.

Arapa nema ni na spisku tražilaca dozvola za privremeni boravak u 2016. godini. Riječ je uglavnom o stranim profesorima i studentima koji u Sarajevo dolaze predavati i studirati na nekoliko međunarodnih univerziteta na engleskom jeziku. Najviše ih je na dva fakuteta i nekoliko osnovnih i srednjih škola osnovanih turskim kapitalom: IUS, Burch, Međunarodna osnovna i srednja škola Bosna Sema, a nešto manje u Francuskoj i Njemačkoj osnovnoj školi.

Od ukupnog broja izdanih dozvola za privremeni boravak u 2016., najveći broj odnosi se na državljane Turske (2727), Srbije (2239), RH (1038), Crne Gore (718), Makedonije (629) i Kine (503), što čini 68% od ukupnog broja izdanih dozvola.

U ovom broju sadržane su i sve dozvole za privremeni boravak izdate poslovnim ljudima koji rukovode bh. tvornicama u vlasništvu multinacionalnih korporacija, kao što su primjerice Coca Cola, ArcelorMittal, banke, osiguravajuća društva itd.

Tako mali broj ljudi koji dolaze makar i privremeno raditi ili studirati u BiH, žalosno je svjedočanstvo kako ova država nije atraktivna nikome, čak ni Arapima koji glavom bez obzira napuštaju dom bježeći od rata i ekonomske bijede.

Zapravo, najveće demografske promjene, barem kada je riječ o doseljavanju i dodjeli bh. državljanstva osobama rođenim van BiH, desile su se na prostoru Republike Srpske, masovnim doseljavanjem srpskog stanovništva iz Hrvatske. Glavnina Srba izbjeglih iz Hrvatske otišla je u Srbiju i svijet, no dio se nastanio na prostoru RS-a, gdje su zaposjeli kuće prognanih Hrvata i Bošnjaka.

Izvor: Slobodna Bosna


Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: