Ovako izgleda kad ostaviš državni posao i odeš u Njemačku – bez znanja jezika i na minimalnu platu

30 05 2017

ZABILJEŽENO


Srđan Knežević iz Kraljeva trenutno živi u Njemačkoj, Foto: Privatna arhiva
Srđan Knežević,upravnik u Dečjem odmaralištu na Goču i odbornik u dva mandata u kraljevačkoj skupštini, napustio je sve to i otišao sa porodicom u Nemačku, započevši život od nule. Iako radi u magacinu, a supruga na održavanju kancelarija, kaže da i sa malim primanjima imaju mnogo više od onoga u Kraljevu, i da nema nameru da se vrati u Srbiju.

Mnogi u Kraljevu bi se zadovoljili onim što je Srđan imao. Državni posao, kao upravnik u odmaralištu na Goču, i odbornik u skupštini. Ali, to nije bio život kakav je njegova porodica želela.

– Tu nesigurnost koja vlada u Srbiji, a posebno u Kraljevu, više nisam mogao ni da trpim ni da izdržim. Supruga nije radila i uvek je falilo. U dva mandata sam bio odbornik Pokreta za Kraljevo i živeli smo stvarno krajnje skromno. Ni odmora, ni auta, pa opet nije dostizalo kredit za stan i ostane tek za hranu i samo za deo računa. Divio sam se ljudima koji su primali manje i opet nekako opstajali. A da suprugu zaposlim tako što ću da molim nekog od kvazi političara na vlasti u Kraljevu, nisam mogao – započinje Srđan svoju životnu priču.

Knežević je u Nemačkoj od polovine septembra prošle godine i kaže da čim je dobio radnu vizu na pet godina, posle nedelju dana je našao posao.

Ćerka je krenula u školu, i kako nam se Srđan poverio, ako ništa drugo, bar će zbog nje da ostanu dok ne završi školu i ne krene svojim putem.

– Oboje smo na baš malim platama, i opet nema cimanja. Odeš u prodavnicu i kupiš šta ti treba. Odeš na pumpu i sipaš pun rezervoar, a u Kraljevu sam imao “juga” kojeg sam prodao kada sam shvatio da nemam ni 10 litara benzina da kupim mesečno! Radim u magacinu firme koja izdaje opremu za organizovanje slavlja, a supruga radi na održavanju kancelarija. Imamo i dodatni posao, jer je ovde moguće da radiš za 450 evra koji se ne oporezuju – priča Kraljevčanin.

Kneževići kažu da im je najvažnije da savladaju jezik, jer bi onda mogli da napreduju u poslu i da više putuju po Evropi, jer to inače Nemci i rade.

– Fasciniralo me je to što je sve uredno, što ujutru vidiš da svi, ali apsolutno svi idu nekud na posao. I nasmejani su. Da mogu ovde da prebacim bar dva prijatelja iz Kraljeva, ja tamo ne bih ni na odmor odlazio – poverio nam se Knežević.

Iz Nemačke otplaćuju i kredit za stan

Knežević nam je rekao da i sa primanjima malim za Nemačku, i pored svih troškova koje tamo imaju, mogu da otplate ratu kredita za stan koji su kupili u Kraljevu. On kaže da mu je plan da se kasnije bavi poljoprivredom, da uzme u najam parče zemlje i da ima zasade jabuka ili kupina, jer je to već radio u svom selu.

Izvor: Buka.com / 24 sata.rs

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: