CIN objavio bazu o advokatima po službenoj dužnosti

30 05 2017

U bazi se nalaze detaljni podaci o 76,2 miliona KM koje su sudovi u BiH za sedam godina izdvojili na odbrane po službenoj dužnosti.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Sudovi u BiH su prosječno godišnje trošili skoro 11 miliona maraka na advokate po službenoj dužnosti i najveći dio tog novca je raspoređen na uski krug advokata. Podaci u bazi pokazuju da je deset najplaćenijih advokata zaradilo 12,75 miliona maraka, što je skoro 17 posto ukupnog iznosa.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je kreirao bazu podataka o isplatama advokatima po službenoj dužnosti za period od 2010. do kraja 2016. godine. Analizom je utvrđeno da je za angažman 1.247 advokata i advokatskih kancelarija potrošeno najmanje 76,2 miliona maraka. Dio ovog novca još nije isplaćen advokatima.

Podaci u bazi pokazuju da je deset najangažovanijih advokata po službenoj dužnosti zaradilo 12,75 miliona maraka, što je skoro 17 posto ukupnog iznosa. Njih predvodi sarajevski advokat Omar Mehmedbašić, zaradom od 4,3 miliona KM.

Baza, također, objedinjuje i podatke ranijeg istraživanja koje je CIN radio za period od 2005. do 2010. godine. I tada je na prvom mjestu bio Mehmedbašić, što ga čini najplaćenijim advokatom po službenoj dužnosti već 12 godina.

Odbrana po službenoj dužnosti je pravo zagarantovano zakonima u Bosni i Hercegovini. Osumnjičeni i optuženi se mogu braniti sami ili uzeti advokata koji će ih zastupati. Iako ga plaća država, advokata mogu birati po slobodnoj volji. On mora biti uz klijenta kada se predlaže pritvor te ako su u pitanju: maloljetnik, nijema ili gluha osoba i osumnjičeni ili optuženi kojem prijeti dugotrajni zatvor.

Između ostalih, advokata mogu dobiti i oni slabog imovinskog stanja. Ranije istraživanje CIN-a je pokazalo da besplatne advokate mogu dobiti i optuženi za milionske pronevjere i poreske utaje ako donesu potvrdu o slabom imovinskom stanju.

Prikupljanje podataka za bazu je trajalo šest mjeseci tokom kojih su novinari CIN-a poslali identične zahtjeve na adrese 70 sudova. Manje od pola, odnosno 30 sudova, na zahtjev je odgovorilo potpuno i u zakonskom roku. Ostali su dostavljali odgovore sa zakašnjenjem ili nepotpune, najčešće zanemarujući dio koji se odnosi na isplaćene iznose.

Jedini Općinski sud u Bugojnu ni nakon brojnih urgencija i žalbi nije dostavio podatke o isplatama. Osnovni sud u Banjoj Luci je dostavio ukupni iznos koji je izdvojen za odbrane po službenoj dužnosti, ali je odbio dostaviti podatke o pojedinačnim isplatama za sve advokate.

Izvor: CIN.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: