Oštra reakcija bh. prevodilaca: Imamo dovoljno stručnjaka da prevedemo upitnik EU

29 05 2017

REAKCIJE


Foto: Pixabay

Udruženje prevodilaca u Bosni i Hercegovini, čiji su članovi prevodioci iz cijele Bosne i Hercegovine, smatra uvredljivim neistinite izjave u vezi s nepostojanjem dovoljnog broja kvalifikovanih prevodilaca za engleski jezik koji bi mogli prevesti odgovore Bosne i Hercegovine na upitnik Evropske komisije, poručili su iz Udruženja prevodilaca u Bosni i Hercegovini.

Evropska komisija dostavila je Bosni i Hercegovini u decembru 2016. godine upitnik s više od 3.200 pitanja, a o odgovorima koji stignu iz Sarajeva ovisi hoće li i kada BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Državni premijer Denis Zvizdić najavio je u prošli četvrtak kako odgovore na upitnik Evropske komisije BiH mogla dostaviti na hrvatskom jeziku i na taj način riješiti problem koji je, navodno, nastao s predvođenjem na engleski jezik. Hrvatski je jedan od složbenih jezika Evropske komisije. No, ubro je uslijedila reakcija iz Udruženja prevodilaca u BiH.

– Bosna i Hercegovina ima više nego dovoljan broj iskusnih i vrsnih prevodilaca engleskog jezika koji su u stanju uraditi kvalitetan prevod odgovora u razumnom roku, ritmu i uz dobru koordinaciju nadležne institucije. Ne postoji nikakva stvarna potreba za traženjem pomoći iz susjednih zemalja – naveli su u oštroj reakciji iz Udruženja.

– Računica to jasno pokazuje: 25.000 kartica (1.800 slovnih znakova s razmacima je prevodilačka mjerna jedinica, a ne stranica): rok od 60 dana = 417 kartica dnevno : 5 kartica (dnevna prevodilačka norma) = 84 prevodioca dnevno. Udruženje prevodilaca može u svakom trenutku dati spisak od preko stotinu provjerenih, iskusnih i visoko kvalitetnih bosanskohercegovačkih prevodilaca za engleski jezik koji mogu uraditi taj posao – stoji dalje u reagiranju Udruženja, prenosi NAP.

Izvor: NAP.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: