BiH je ono što je od nje napravila međunarodna zajednica

29 05 2017

Proces proširenja Evropske unije je usporen, ali i dalje ostaje jedna od najvažnijih politika EU, izjavio je Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke…


Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke / Foto: EPA

…u intervjuu za internet stranicu European Western Balkans.

– Razloge treba tražiti u unutrašnjim izazovima za Uniju, prvo ekonomska kriza, pa onda i migranti. Ali, to ostaje jedna od naših najvažnijih politika. Pravila se nisu promijenila, iako je podrška javnosti opala. Zato smo mi za period slovačkog predsjedavanja stavili kao jedan od prioriteta da se vrati kredibilitet cijelom procesu i mislim da smo u tome uspjeli, rekao je Lajčak.

On je istakao da je odgovor na pitanje o budućnosti proširenja u rukama država koje žele biti članice, jer će Unija, bez sumnje, uraditi svoj dio posla. Napredak koji ostvaruje Crna Gora to potvrđuje. Na pitanje o stavovima da je BiH “propala država” Lajčak odbacuje takva mišljenja.

– Nepravedno je i licemjerno BiH zvati propalom državom, jer BiH je ono što je smo mi, međunarodna zajednica, od nje napravili. Dejton nije napisan u Sarajevu i Banja Luci. Da, sistem je kompleksan i komplikovan, ali ima napretka. Možda ide sporije nego bi mi htjeli, ali je ključno pitanje funkcionalnosti države. Pomoglo bi da je međunarodna zajednica jedinstvena, jer podjele unutar nje dovode i do podjela u BiH – navodi Lajčak.

Prema njegovim riječima, ruski utjecaj u regionu je logična posljedica pomanjkanja uključenosti Unije.

– Ne možemo sakriti činjenicu da je EU postala manje vidljiva i aktivna na političkom nivou. Tako to ide, i onda ne možete biti iznenađeni kada su drugi igrači, koji imaju interes i ulogu, ispune prostor koji ste vi ispraznili – dodao je.

Izvor: Oslobođenje.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: