Izetbegović u svom govoru od A do Ž zaboravio K: Za i u SDA nema borbe protiv korupcije i kriminala

27 05 2017

PREDSJEDNIK POVODOM 27. GODIŠNJICE


Obraćanje Izetbegovića prisutnima

 

U 60 minuta dugom obraćanju predsjednika SDA Bakira Izetbegovića povodom 27 godina postojanja ove stranke nije bilo ni riječi o borbi protiv kriminala i korupcije u BiH i njihovom doprinosu, a kamoli unutar vlastite stranke.

Govorio je Izetbegović o svemu drugom osim o onome što posljednjih mjeseci opterećuje vrh ove stranke, pritvori, optužnice za korupciju, trgovinu utjecajem, nezakonita zapošljavanja, držanje oružja…

Nabrajao je predsjednik SDA od A do Ž, obrušio se na ljevicu, koalicione partnere, predsjednika SBB-a, prebrojavao krvna zrnca poručivši da će BiH vladati pravi Bosanci i Hercegovci (valjda mu se nije uvrijedila supruga, rođena Crnogorka) ali i drugi članovi SDA primjerice porijeklom iz Sandžaka, Crne Gore…

– Nikad više našom sudbinom, životima i ovom zemljom neće vladati ni odakle osim iz nje same. I niko njom neće vladati osim Bosanaca i Hercegovaca.

Tako je u svom govoru poručio da nema trećeg entiteta, otcjepljenja RS, nema federalizacije (kud bi više pored 10 kantona), nema čega nema, ali ne i borbe protiv korupcije.

Ruku na srce, korupcija je spomenuta samo u kontekstu dokumenta koje je donijelo Vijeće ministara. Iskoristio je Izetbegović i priliku da pred članovima SDA poruči kako je „vrijeme popuštanja pred drskošću i sebičnošću umišljenih članova stranke iza nas.”

Ali ti umišljeni i drski članovi SDA nisu optuženi Amir Zukić, Esed Džananović, Mirsad Kukić, Amir Sarajlić već Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i moguće Šemsudin Mehmedović koji je još uvijek pod javnim ukorom.

–  SDA će ubuduće sankcionisati svakog ko bude postupao protivno stavovima rukovodstva, ko bude nanosio štetu ugledu Stranke i interesima Bosne i Hercegovine.

Objasnio je Izetbegović sve “grijehe” ove trojice izopćenih članova SDA te jasno dao do znanja šta će dogoditi sljedećem ko pokuša misliti svojom glavom. Skoro pa sva krivica je na četvorici bivših SDA-ovaca za neusvajanje akciza.

– Uvođenju akcize, odnosno pokretanju ciklusa gradnje u BiH se nije suprotstavila samo opozicija u Parlamentarnoj skupštini BiH. Usvajanje akcize su iz sebičnih i politikantskih razloga zaustavila 4 poslanika iz Kluba poslanika SDA. Učinili su to protivno stavu i obavezujućoj instrukciji Predsjedništva SDA. Četvorica poslanika SDA u PS BiH su počeli praviti probleme nezadovoljni svojom pozicijom u SDA nakon 6. Kongresa. Nikada nakon ranijih kongresa SDA nije se manifestiralo ovakvo ponašanje, iako je i ranije bilo nezadovoljnih. Na unutarstranačkim izborima uvijek bude gubitnika. I ja, i mnogi ugledni kadrovi SDA smo gubili na kongresima SDA, ali nismo pravili raskole, probleme Stranci i državi. Nastavljali smo provoditi politiku SDA i nikada se od nas nisu mogli čuti disonantni tonovi u odnosu na organe, odluke i rukovodstvo SDA – kazao je Izetbegović.

Pozivao se Izetbegović gorljivo i na NATO i EU put, ali je u svemu tome opet zaboravio borbu protiv korupcije na koju nas još samo ptice na grani ne upozoravaju.

I za kraj poručio je da će SDA „nanovo pružiti ruku svima koji su spremni raditi na stabilizaciji prilika u zemlji”. Samo je ostalo nejasno da li se to odnosi na sve već kritikovane koalicione i nekoalicione partnere ili se Izetbegović za svaki slučaj drži one: “Nikad ne reci nikad.”
Izvor: Dnevni Avaz,
Piše: A. Varatanović

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: