G7 spremna za saradnju s Rusijom u rešavanju sukoba u Siriji

27 05 2017

Sastanak lidera G7

Grupa industrijski razvijenih zemalja G-7 izrazila je “spremnost za saradnju” s Rusijom, nepokolebljivom saveznicom režima u Damasku, da bi se našlo političko rešenje sirijskog sukoba, piše u završnoj deklaraciji s današnjeg sastanka na vrhu G-7, završenog u Taormini, u Italiji.

“Smatramo da postoji mogućnost da se okonča ta tragična kriza. Neće se štredeti napor u tome” da se zaustavi taj sukob, navodi se u saopštenju u kojem se ponavlja potreba “inkluzivnog političkog procesa pod okriljem UN”. “Ako Rusija je spremna da pozitivno iskoristi svoj uticaj, spremni smo da saradjujemo s njom da se reši sukob, tražeći političko rešenje”, pišu zemlje G-7 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Кanada i Japan). “Spremni smo da doprinesemo obnovi, kada počne kredibilna politička tranzicija”, dodaju oni, nadajući se da će sporazumi iz Astane “konkretno pomoći smanjenju nasilja”. Rusija i Iran – saveznici sirijskog režima, i Turska koja podržava pobunjenike, pokrovitelji su procesa za prekid vatre u Siriji, u ćemu Zapad ne učestvuje. Pregovori sirijskih zaraćenih strana su u toku u Ženevi, pod pokroviteljstvom UN.

G7 pozvao na “sprovodjenje stvarnog prekida vatre, zaustavljanje upotrebe hemijskog oružja, na neposredan pristup humanitarne pomoći i oslobađanje proizvoljno pritvorenih lica, kao i na pristup zatvorima” sirijskog režima.

Rat u Siriji odneo je više od 320.000 života i doneo milione izbeglica od 2011. godine.

Izvor: Slobodnaevropa.org


Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: