Pučka kuhinja do sada podijelila 400.000 obroka te brojne humanitarne pakete

26 05 2017

Ustanova formirana prije 16 godina ima sve više korisnika


Glamočka Pučka kuhinja osnovana je prije 16 godina i, kako vrijeme odmiče, sve je potrebnija.


Višečlane porodice

To je potvrdio i direktor kuhinje Blaženko Soldat, iznoseći podatak da trenutno imaju 92 korisnika te da je do sada kroz kuhinju prošlo njih oko 900. Pri ovome treba imati na umu da veliki broj korisnika dolazi iz višečlanih porodica kojima se daje sljedovanje za sve članove porodice.

– Jednom dnevno dijelimo kuhane obroke, a petkom im damo suhe obroke za vikend. Sve to uspijevamo zahvaljujući projektu Misije bez granica te nekolicini drugih projekata i donatora. Do sada smo podijelili više od 400.000 obroka. Usto, našim korisnicima i drugima kojima je to potrebno povremeno dijelimo i humanitarne pakete odjeće, obuće, higijenskih potrepština, namještaja, lijekova… – kazao je za “Avaz” Soldat.

Dodaje da idu u kućne posjete te pružaju i odgovarajuću psihosocijalnu podršku onima kojima je potrebna.

– Prioritet su nam osobe starije od 60 godina, ali teška situacija u općini razlogom je da nam se sve više i mlađih osoba obraća za porciju hrane ili bilo kakvu pomoć. U tom smislu smo organizirali i tečajeve šivanja i pletenja. Bio je i tečaj informatike za djecu. Organiziramo sportska takmičenja djece i mladih, a imamo dobru saradnju s Crvenim križem i drugim humanitarnim organizacijama u općini te nekim firmama kao povremenim sponzorima i tako opstajemo – rekao je Soldat.

Među korisnicima glamočke narodne kuhinje su i Lidija Jeleč (33), koja ima muža i troje male djece, Amila Durmišević i Amra Sultanović s porodicama, samohrana majka Šaćira Ćar sa šestero djece, od kojih je najstarija Amela (24) od 17. godine i paralizirana.

Socijalna pomoć

Jedan od samaca korisnika kuhinje je i Sulejman Nuhić (69), koji je, uprkos svom nezavidnom zdravstvenom stanju i kakvoj-takvoj socijalnoj pomoći od 100 KM, ipak vedra duha.

– Ma, ja bih se i ženio. Tražim ženu, ali ne mogu je naći. Ne bi morala ni kuhati, donio bih oboma ručak iz kuhinje – povjerio se Nuhić.

94 korisnika

Uposlenica Centra za socijalni rad Glamoč Emira Karača kaže da trenutno imaju 94 korisnika socijalne pomoći koja mjesečno iznosi 100 KM po korisniku.

Karača: Stari i iznemogli  

– Većinom su to stare, iznemogle i bolesne osobe i ugrožene porodice i većina ih koristi i narodnu kuhinju. Naši korisnici uživaju i zdravstvenu zaštitu – kazala je Karača, potvrđujući tešku situaciju u Glamoču.

 
Izvor: Dnevni Avaz,
Autor: A. KAMBER 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: