Opasna igrica “Plavi kit”: Ministar Kazazović savjetuje roditelje kako da zaštite djecu

26 05 2017


Ilustracija

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uputilo je svim osnovnim i srednjim školama upozorenje da zaštite učenike od igre “Blue whale” ili “Plavi kit” koja može predstavljati opasnost za njihovu sigurnost i mentalno zdravlje.

Naime, uposlenici jedne sarajevske škole primijetili su kako učenik trećeg razreda igra igricu “Plavi kit” nakon čega su u saradnji s roditeljima i policijom poduzeli adekvatne mjere kako bi zaštitili učenika.


Kazazović: Organizirati predavanja za učenike

– Videoigra “Plavi kit”, u kojoj se djeca pozivaju na samoubistvo, stigla je u zemlje regiona, a, nažalost, i na područje našeg kantona. S tim u vezi, molimo vas da odmah poduzmete korake kako bi preventirali pojavu ove vrlo opasne igre. Sugeriramo vam da organizirate roditeljske sastanke i upoznajte roditelje s pojavom igre, posljedicama kao i s koracima u slučaju da roditelji i nastavnici primijete da dijete igra pomenutu igru. Također, molimo vas da odmah organizirate predavanja za učenike na odjeljenskim zajednicama, kako bi ih upoznali s ovim problemom – navodi se u upozorenju iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS u saopćenju koje potpisuje ministar Elvir Kazazović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) KS jučer je zvanično saopćilo kako je igrica “Plavi kit”, koja je započeta u Rusiji, dospjela i u Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Avaz / Agencije

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: