VUČIĆA NISU PITALI: Srbi prikupljaju glasove za uspostavu monarhije i ustoličenje kralja

25 05 2017

Srpski monarhistički lobi okupljen oko udruženja Kraljevina Srbija, tvrdi da je prikupio više od 120.000 potpisa za obnovu kraljevine i povratak princa Aleksandra Karađorđevića na prijestolje, dodajući kako će peticiju za povratak pretendenta na tron Srbije uskoro predstaviti srbijanskom parlamentu


Prijestolonasljednik Aleksandar Karađorđević, (Foto: Sipa Press)

Kako piše Balkan Insight, nevladina organizacija Kraljevina Srbija, koja djeluje pod patronatom princa Aleksandra, tvrdi da je u peticiji za njegov povratak pokrenutoj u razdoblju od 21. do 27. novembra prošle godine, prikupila više od 123.000 potpisa.

„Nakon što javno objavimo tačan broj onih koji žele restauraciju monarhije, inicijativu za obnovu predaćemoparlamentu.

Ako se utvrdi da je peticiju potpisalo više od 150.000 ljudi, automatski dolazi do promjene Ustava, bez prethodnog referenduma“, kazao je čelnik udruženja Nikola Grbić koji je prijestolonasljednikov advokat.

Grbić je u razgovoru za Balkan Insight kazao da je cilj udruženja ustoličiti parlamentarnu monarhiju, u kojoj bi ovlasti princa Aleksandra bile kombinacija predsjednika i ombudsmena:

„Kralj bi predstavljao sve političke stranke te sve građane Srbije. Pritom ne bi imao zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, ali bi svojom pozicijom, kritikama i podrškom mogao pomoći u izgradnji pravne države. Kralj bi, zapravo, bio kohezivni faktor stabilnosti.“

Predsjednik udruženja ističe kako je srbijanska kraljevska porodica povezana s dinastijama širom svijeta, pa je tako princ Aleksandar kumče britanske kraljice Elizabete II., a povezani su i sa svrgnutom ruskom carskom dinastijom Romanov.

Udruženje Kraljevina Srbija osnovali su beogradski studenti još 2008., u početku se zvala Kraljeva omladina, a trenutno ima 18.000 članova u 80 ogranaka diljem Srbije.

Princ Aleksandar je nakon smrti kralja Petra II. odlučio da formalno ne koristi titulu kralja, koja bi malo značila u egzilu, no on se nije nikada odrekao bilo titule, bilo svojeg dinastičkog prava na krunu.

Aleksandar Karađorđević se 1999. godine aktivno pridružio kampanji protiv vladavine Slobodana Miloševića te je bio u stalnom kontaktu sa srbijanskom opozicijom.

Princ i njegova porodica od ljeta 2001. žive u Belom dvoru u Beogradu, odakle se svesrdno zalažu za uspostavu ustavne monarhije.

 

Izvor: Slobodna Bosna / Tportal,
Objavljeno: 24.05.2017

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: