Stoltenberg: Pozdravljamo Crnu Goru kao 29. članicu NATO

25 05 2017

Pozdravljamo Crnu Goru kao 29. članicu Saveza: Jens Stoltenberg, EPA

Sastanak NATO u Briselu 25. maja za Crnu Goru je poseban dan. Crnogorskoj delegaciji koju će predvoditi premijer Duško Marković, glavni tajnik Alijanse Jens Stoltenberg uručiti će dokument, koji će, kako je to redovita praksa, biti deponiran u Vašingtonu 5. juna kada će Crna Gora i službeno postati punopravna članicanajmoćnijeg vojnog i političkog saveza na svijetu.

“Pozdravljamo Crnu Goru kao 29. članicu Saveza. Ovo je važno za Crnu Goru, za NATO i za Zapadni Balkan i pokazuje da su vrata NATO-a i dalje otvorena, i da je Crna Gora provela reforme čije je neispunjavanje kočilo njeno punoprvno članstvo. Radujem se sastanku s premijerom Duškom Markovićem, kao i tome što ću biti prisutan kada dokument bude deponiran u Vašingtonu”, rekao je Stoltenberg.

Da se formalan prijem, predajom akreditacionog dokumenta od crnogorske strane u Vašingtonu, očekuje 5. juna najavio je premijer Marković, tokom nedavne posjete SAD-u, poslije razgovora sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom, dok će čin podizanja crnogorske zastave na jarbol ispred zgrade NATO-a u Briselu, najvjerovatnije uslijediti dva dana kasnije, 7. juna.

Time ce biti okončan jedanaest godina dug put, od kada je Crna Gora 2006. godine obnovom nezavisnosti kao strateški cilj odredila pristupanje Evropskoj uniji i NATO–u. Iste godine Crna Gora pozvana je da pristupi Partnerstvu za mir, a devet godina kasnije ministri vanjskih poslova država članica uputili su poziv Crnoj Gori da postane članica Alijanse i otpočne pristupne pregovore.

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su odluku o ulasku u NATO 28. aprila ove godine

Uslijedilo je potpisivanje Protokola o pristupanju od strane članica NATO-a, koji je potom proslijeđen na ratifikaciju parlamentima svih 28 zemalja Alijanse. Proces ratifikacije je trajao godinu dana.

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su odluku o ulasku u NATO 28. aprila ove godine glasovima vladajuće koalicije i opozicione Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića. Opozicija koja od oktobra bojkotuje rad parlamenta nije prisustvovala sjednici tako da je od ukupno 81 poslanika njih 46 diglo ruku za pristupanje NATO-u.

Tokom sjednice, ispred zgrade parlamenta na Cetinju, odvijao se protest par stotina pristalica opozicionog Demokratskog Fronta (DF) i par anti-nato organizacija koji su tom prilikom zapalili NATO zastavu.

Crna Gora na putu učlanjenja imala je, osim unutrašnjih protivnika i jakog protivnika na međunarodnoj sceni – Rusiju.

Kampanja Rusije protiv Crne Gore traje od 2015. godine kada je Crna Gora dobila poziv za pristupanje NATO-u. Kroz izjave svojih zvaničnika, Rusija je često iskakala iz diplomatskih okvira i prelazila u prijetnje, pri tom dajući otvorenu političku podršku opoziciji u Crnoj Gori, prije svega Demokratskom Frontu.

U finišu procesa, osim političke propagande u medijima bliskim Kremlju, najjači udar je bio na, Crnoj Gori strateški važan turizam. Naime, serije krajnje negativnih reportaža i tekstova su objavljeni sa ciljem odvraćanja ruskih turista od dolaska u Crnu Goru. Rusija je zabranila i uvoz crnogorskih vina.

No, najozbiljnije optužbe na račun ruskog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, kao sto je odluka o ulasku u NATO, tiču se učešća ruskih državljana u pokušaju “državnog udara” na dan izbora 16. oktobra prošle godine.

Policija priovodi osumnjičenog za učešće u pokušaju državnog udara 16. oktobra 2016.

Kako tvrdi Specijalno tužilaštvo, u procesu koji je u toku, na čelu kriminalne organizacije koja je planirala da destabilizuje Crnu Goru, izazove krvoproliće i nasilno preuzme vlast, bili su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Popov. Njima se na teret stavlja krivično djelo terorizam u pokušaju i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja.

Osim njih, na spisku optuženih su funkcioneri DF-a Milan Knežević, Andrija Mandići još deset osoba koji su okrivljeni da su pomagali organizatorima, ali i počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Izvor: Slobodnaevropa.org

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: