Političari odgovorni da procijene događanja iz rata, u interesu istine, pomirenja i mirne budućnosti

25 05 2017

Delegacije Evropske unije u BIH povodom najavljenog skupa podrške osuđenim ratnim zločincima u Mostaru pod pokroviteljstvom HNS-a, poručila je da svi politički akteri i javne ličnosti u BiH imaju odgovornost da iskreno procijene događanja iz ratnog perioda, u interesu istine, pomirenja i mirne budućnosti.

“Poštivanje vladavine prava u BiH je prioritet Evropske unije, kao što je i podrška EU važnom radu koji je poduzeo Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju od svog osnivanja“, navode iz Delegacije.

Dodaju da svi politički akteri i javne ličnosti u BiH imaju odgovornost da iskreno procijene događanja iz ratnog perioda, u interesu istine, pomirenja i mirne budućnosti.

Skup podrške prvostepeno osuđenim ratnim zločincima, visokim zvaničnicima takozvane Herceg-Bosne, 8. juna organizuje Udruženje “Hrvatsko srce nade” iz Mostara na gradskom stadionu pod Bijelim Brijegom, a od pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Najavljeno je da će na skupu podrške biti održan koncert, na kojem će, između ostalih, nastupiti i Marko Perković Thompson.

Podsjećamo, u Haškom tribunalnu su 2013. godine šestorica visokih zvaničnika takozvane Herceg-Bosne: Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoje Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, prvostepeno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog udruženog zločinačkog poduhvata i zločina nad bošnjačkim stanovništvom u periodu od 1992. do 1994. godine.

 

Izvor: Vijesti.ba

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: