Nekropolu u Grebnici krase jedinstveni stećci s postoljem

25 05 2017

Nacionalni spomenik u Luci kod Srebrenice


Na stećcima u okviru nekropole nema ornamenata ni natpisa

Nekropola sa 52 stećka na lokalitetu Grebnica, u Mjesnoj zajednici Luka u srebreničkoj općini, koja datiraju od sredine 12. do 16. stoljeća, prije nekoliko dana je, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, proglašena bh. nacionalnim spomenikom.

Kvalitetan kamen

Nekropola se prostire na oko 1.000 kvadratnih metara. Jedan stećak je u obliku sljemenjaka, 43 liče na sanduk, pet je amorfnih stećaka, a tri su u obliku ploče. Klesani su od kvalitetnog kamena i nisu istog stepena obrade. Na stećcima nema ornamenata ni natpisa.

– U okviru nekropole koja je locirana na manjem uzvišenju nalaze se jedan nadgrobnik u vidu duplog sanduka i jedan s duplom pločom. Prisutni su i ostaci građevine zidane od kamena, koja je vjerovatno služila kao pomoćni objekt u domaćinstvu. Iako sada nije uočljivo da su nadgrobnici pomjerani, evidentno je da taj pomoćni objekt nije bilo moguće sagraditi na ovom lokalitetu bez devastacije nekropole – pojašnjava profesor Sead Jahić, koji je magistrirao na srebreničkim stećcima.

Jahić: Nepovoljan geografski položaj

Zarasla u korov

Ono što je posebno interesantno za ovu nekropolu i izdvaja je od drugih, kako naglašava Jahić, jeste to što se na Grebnici susreću stećci na postolju, što je jedinstven slučaj u srebreničko-bartunačkoj regiji.

Iako predstavlja značajnu kulturno-historijsku vrijednost, ali i potencijalnu turističku destinaciju, ova jedinstvena nekropola danas je zarasla u korov. Kako ističe naš sagovornik, zbog nepovoljnog geografskog položaja i slabije saobraćajne povezanosti, turistički potencijali cijelog tog kraja slabo su iskorišteni.

Potencijali za razvoj turizma

Šire područje oko Luke i Krušev Dola, kako kaže Jahić, ima izuzetno čist okoliš obrastao crnogoričnom i bjelogoričnom šumom, pašnjacima, ljekovitim biljem, a bogat je i šumskim plodovima.

– Nadmorska visina u ovom dijelu općine Srebrenica omogućava duže zadržavanje snježnog pokrivača, a to pogoduje razvoju i zimskog turizma. Osnovna prepreka za turistički razvoj ovog dijela općine je nedovoljna saobraćajna povezanost – ističe Jahić.

Izvor: Dnevni Avaz,
Autor: S. SMAJLOVIĆ,
24.05.2017

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: