NATO pozdravlja odluku Trumpa da proračun za obranu Europe poveća za 40%

25 05 2017

Glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg pozdravlja prijedlog nacrta američkog proračuna Trumpove administracije, prema kojem će se povećanje proračuna za obranu zemalja u Europi povećati za 40%, prenosi The Associated Press.

Stoltenberg je naveo da je u utorak, 23. svibnja, Trumpova administracija predstavila nacrt proračuna prema kojem će financiranje američke vojne nazočnosti u Europi porasti je za 40%.

“Pozdravljam jučerašnji prijedlog američkog proračuna”, rekao je Stoltenberg tijekom konferencije za novinare u sjedištu NATO pakta u Bruxellesu, gdje će se u četvrtak održati summit šefova država zemalja članica Saveza.

Stoltenberg ovaj prijedlog proračuna Trumpa i njegove administracije vidi kao znak podrške Washingtona za sigurnost Europe.

Glavni tajnik NATO-a je izjavio kako je ovaj potez Sjedinjenih Država “podrška kolektivnoj obrani ne samo riječima nego i djelima”.

Govoreći uoči razgovora s predsjednikom Donaldom Trumpom u četvrtak, Stoltenberg je kazao kako će povećanje financiranja u Europi za 40 posto značiti više vojnih vježbi, obuku, oružja i streljiva, te ulaganja u infrastrukturu.

Trumpov proračun za 2018. godinu bilježi povećanje od 1,4 milijarde dolara vojne potrošnje samo u Europi.

Prema Stoltenbergu, to će također pomoći povećanju prisutnosti rotirajućih američkih snaga i pomoći Washingtonu da ispuni svoje obveze prema NATO paktu.

Treba li podsjećati da je ova odluka Trumpa radikalan zaokret u odnosu na predizborna obećanja, kada je tvrdio da je NATO zastarjela struktura i da europske zemlje moraju više izdvajati za vlastitu obranu, a ne da računaju na pomoć Pentagona?

Osim toga, priopćeno je da će Sjedinjene Države povećati i dodjelu sredstava za Siriju, što polako rasvjetljava smjernice američke vojne strategije koja u pod Trumpom jača snage na istoku Europe, a na drugoj strani na Bliskom istoku.

Sjedinjene Države će se povećati dodjelu sredstava za Siriju, što je također dio nacrta proračuna State Departmenta za 2018. fiskalnu godinu.

Iznos sredstava za Siriju ili, bolje rečeno protiv Sirije se po želji State Departmenta povećao sa 177 milijuna na 191,5 milijuna dolara.

U isto vrijeme, SAD u novoj fiskalnoj godini se planira smanjiti potrošnja za humanitarnu pomoć na 5,27 milijardi dolara, koja je 2016. iznosila 7,35 milijardi dolara.

Rečeno je i da SAD planira tri puta smanjiti dodjelu pomoći Ukrajini u odnosu na 2016. godinu. No, smanjenje vojne pomoći Ukrajini ima svoju logiku, jer je zemlja sada dovedena u situaciju u kojoj će Washington vojnu pomoć ponuditi Kijevu samo u zamjenu za nešto, na primjer, teritorij ili spremnost da slijedi sve njegove upute


© Tekst možete prenositi samo uz navođenje imena autora, izvora logicno.com i objavom linka prema članku

Izvor: Logicno.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: