25.maj: Kako se slavio ‘Dan mladosti’

25 05 2017

25. maj je dan koji se nekada širom bivše Jugoslavije (23.724.919 stanovnika) masovno slavio kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita


Ilustracija

Iako je Tito zvanično bio rođen 7. maja, 25. maj je obilježavan kao njegov rođendan.

Centralna manifestacija uvijek je organizovana na stadionu JNA u Beogradu, gdje su pioniri, omladinci i pripadnici svih rodova vojske i mornarice izvodili slet.

Titu je tom prilikom uručivana štafeta mladosti, koja je polazila svaki put iz drugog mjesta i iz druge republike, ali je uvijek masovno dočekivana širom gradova nekadašnje Jugoslavije.


Kumrovec

Manifestacija u organizaciji Saveza društava “Josip Broz Tito” Hrvatske održana pod nazivom “Dan mladosti i radosti 2016″ sadržavala je program organizatora:

Kontakt organizatora:

Savez društava “Josip Broz Tito” Hrvatske
Pavla Hatza 16, 10 000 Zagreb
tel: +385 (0)1 4921 777
e-mail: sdth@inet.hr

Kontakt Općina Kumrovec:

opcina@kumrovec.hr

Turistička ponuda:

Povodom proslave Dana mladosti u Kumrovcu Terme Tuhelj i Terme Olimia organiziraju ponudu po promotivnim cijenama koju možete pronaći na slijedećem linku;

Ponuda Terme Tuhelj & Terme Olimia – Dan mladosti 2016.

 

Po pravilu, štafetu mladosti Titu su, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke. Nošenje štafete trajalo je pune 42 godine, do 1987. godine. Poslije Titove smrti, štafetu su primali predsjednici tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije.

Sama ideja potekla je 1945. od omladine Kragujevca, čije je Odeljenje za sport i fiskulturu osmislilo masovna omladinska štafetna trčanja širom Jugoslavije. Prvu štafetu Titu je predao Mika Tripalo, tadašnji predsjednik CK Narodne omladine Jugoslavije.

Sedam godina poslije Titove smrti, na završnoj proslavi Dana mladosti, Rejmonda Broćaj iz Gnjilana je štafetu uručila Haimu Redžepiju, tadašnjem predsjedniku ŠOJ.

Izvori: Blic.rs / Kumrovec.hr,

 

 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: