Trump kod pape: I ne uvedi nas u napast

24 05 2017

Podijeljeni u duhu i vjeri: Trumpova posjeta papi predstavlja sudar svjetova. Jedan vjeruje u moć novca, drugi u moć milosrđa. Šta oni imaju reći jedan drugom?

Uđi! I Donald Trump je dobrodošao u Vatikan. Između Zida plača u Jeruzalemu i Samita NATO-a u Briselu američki predsjednik će ove srijede svratiti u Rim, u posjetu papi Franji. I sa sobom vodi dvije žene u Vatikan: kćer Ivanku i suprugu Melaniju.

Trump se, na svoj osobeni način, pokušao približiti papi još 2013. godine. “Novi papa je jedan skroman čovjek, slično meni. To objašnjava zašto mi je tako drag”, napisao je Trump na svom Twitter profilu 25. decembra 2013. godine.

No božićni pokušaj približavanja je bio potpuno neuspio. Jer kada je riječ o skromnosti ovu dvojicu muškaraca dijele svjetovi. Dok papa poštuje svetog Franju Asiškog, osnivača istoimenog srednjovjekovnog prosjačkog reda, Trump u udarne vijesti dospijeva svojim luksuzom i opuštenim životnim stilom.

“Kršćani ne grade zidove”

Nepremostive krajnosti dijele papu i Trumpa kada je riječ o izbjeglicama. I dok je papa Franjo nakon povratka sa grčkog otoka Lezbos u aprilu 2016. godine dodijelio azil u Vatikanu za 12 muslimanskih izbjeglica, Trump je kratko nakon preuzimanja dužnosti donio odluku o zabrani ulaska u SAD za građane sedam muslimanskih zemalja.

Papa je osigurao azil u Vatikanu za 12 izbjeglica nakon što je posjetio Lezbos

Najžešću verbalnu razmjenu su imali u februaru prošle godine. Papu Franju je tokom njegovog povratka iz Meksika jedan novinar pitao da li katolici u SAD-u trebaju birati Trumpa, odgovor je bio jasan: “Osoba, koja razmišlja o tome, da gradi zidove umjesto mostova, bez obzira gdje oni bili, nije kršćanin.”

Na ovu papinu kritiku je čak i politički debelokožac Trump reagirao razdraženo: “Kada bi Islamska država napala Vatikan papa Franjo bi bio prvi koji bi molio za to da Trump bude predsjednik Sjedinjenih Američkih Država”, glasio je Trumpov odgovor na Twitteru. A onda i dodatak: By the way, Trumpu je “sasvim svejedno” šta papa kaže.

Vojska i misija

Iako suprotnosti između kalvinistički obilježenog protestanta iz New Yorka i latinoameričkog siromašnog svećenika iz Buenos Airesa teško da bi mogle biti veće – pri bližem promatranju se mogu uočiti neke iznenađujuće sličnosti između vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve i vrhovnog zapovjednika najmoćnije svjeske vojne sile.

Njih obojica su se probili u svojim institucijama kao autsajderi u odnosu na hijerarhiju i obojica se bore sa kritikama u vlastitim redovima. I Trumpova naklonost ka spontanom dijeljenju otkaza nije strana ni šefu Vatikana.

Tako je papa Franjo u januaru 2015. godine otpustio komandanta Švicarske garde, Daniela Rudolfa Anrigu, jer mu je ovaj navodno bio previše vojno usmjeren. I homoseksualni poljski svećenik Kryzstof Charamsa, član teološke Kongregracije za nauk vjere u Vatikanu, morao je otići nakon njegovog Coming Out-a u oktobru 2015. godine.

Otvorena vrata u Vatikanu

S obzirom na brojne suprotnosti i sagledive zajedničke karakteristike susret dvojice starih muškaraca iza zidina Vatikana će vjerojatno biti u znaku razmjene mišljenja – više od toga ne.

Trump je tokom kampanje najavljivao gradnju zida na granici sa Meksikom

“Uvijek postoje vrata koja nisu sasvim zatvorena”, citirao je Radio Vatikan papu uoči ove posjete. Moramo stalno govoriti o onome što je zajedničko i “ići korak po korak”, rekao je papa. Također je rekao da on nikada ne donosi sud o nekoj osobi a da tu osobu nije saslušao.

Oduševljenje zvuči drugačije. Franjo podnosi audijenciju, tako se čini jer nije on pozvao američkog predsjednika na audijenciju, već je Trump molio Vatikan za prijem kod pape.

Možda Trump od pape jednostavno želi samo upotrebljivu snimku za medije? Za Vatikan u svakom slučaju neovisno od diplomatske rutine teško da ovaj posjeta ima političko-strateške bodove.

Trumpovu misiju je teško kvalificirati. On se ne pojavljuje kao izgubljeni sin koji se pokajnički oprašta od svog dosadašnjeg životnog stila. Sa svojih petero djece iz tri braka on također nije konzervativni primjer za katolički obiteljski ideal i predstave o moralu.

PR za Trumpa?

Nakon dogovora o naoružanju sa Saudijskom Arabijom Trump također ne bi smio poentirati kao mirotvorac. Ostaje slaba nada u nedefinirani religijski i politički dijalog na Bliskom istoku koju bi trebao podstaći Trumpov židovski zet i savjetnik Jared Kushner.

“Trumpovi savjetnici se nadaju u širenje poruke o “jedinstvu, toleranciji i nadi” s obzirom na interakciju tri najveće religijske zajednice islam, judaizam i Katoličku crkvu, podrazumijeva se u režiji američkog predsjednika”, napisao je dopisnik njemačkog lista Zeit iz Rima Julius Mueller-Meiningen koji zaključuje: “To zvuči tako papinski i osujećuje dosadašnje neprijateljsko držanje prema islamu Trumpove administracije da se sumnja, da je riječ o PR-potezu, teško može otkloniti.”

Izvor: DW.com


Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: