Pogrešan čovjek za probleme Bliskog istoka

23 05 2017

Govor američkog predsjednik Donalda Trumpa u Saudijskoj Arabiji, te reizbor Rohanija za predsjednika Irana teme su koje u današnjim izdanjima komentira štampa na njemačkom jeziku.

„Trumpov govor u Rijadu je u najmanju ruku dalekosežna ponuda koja glasi: Pružam vam ruku“, piše Tagesspiegel. „Surađujete sa mnom protiv radikalnih izdanaka islama i time protiv zla – i ja ću vam za tu bitku dati sve što vam je potrebno. Ipak iako Trump čvrsto vjeruje u sebe i svoju misiju to da će se na Bliskom istoku sada mnogo toga promijeniti na bolje je izrazito malo vjerojatno. A tomu nije razlog ni njegov nedostatak znanja o regionu ni njegova nepredvidljivost. Čak i kada bi Trump bio najgenijalniji diplomat na svijetu i imao ultimativne ideje on bi doživio neuspjeh. Jer su SAD propale kao priznata sila koja zavodi red“, navodi Tagesspiegel.

Badische Neuesten Nachrichten primjećuje:„Nema sumnje da je rekao neke ispravne stvari. Tačno je da islamske zemlje moraju učiniti više kako bi pobijedile nevolju islamističkog ekstremizma. Ima nešto umirujuće u tome što je on osigurao da Amerika ne želi druge ni podučavati ni prisiljavati na svoj način života. Samo nije baš vjerodostojno kada takve rečenice dolaze iz njegovih usta”, navodi Badische Neusten Nachrichten.

Kritika Hessische Niedersaechsischen Allgemeine je još jasnija:„Trumpova nevoljkost da se više posveti kompleksnim materijama je poznata, a njegova sklonost crno-bijelim gledanju je poslovična. Tamo gdje bi bilo neophodno da u oku zadrži opravdani interes svih uključenih on naginje jednostranom pozicioniranju. Tamo gdje bi bilo od pomoći da se stavi u poziciju onih koji drugačije misle on pokazuje nerazumijevanje. Trump misli u kategorijama poslovnog čovjeka, njemu je deal iznad svega. To bi moglo biti od pomoći kada je riječ o isporuci oružja. Za započinjanje mirovnih pregovora potrebna je nasuprot tome senzibilnost i spremnost da se ne ide linijom manjeg otpora, osobine koje se do sada ne povezuju sa imenom Trump. Za probleme Bliskog istoka on je pogrešan čovjek”, smatra Hessischen Niedersaechsischen Allgemeine.


Trump sa kraljem Salmanom

Trumpov napredak

„Trumpov poziv je vrijedan pažnje”, smatra pak Frankfurter Allgemeine Zeitung: „On otkriva napredak kada je riječ o Trumpovom odnosnu prema islamskom svijetu. Jedna od njegovih prvih odluka na funkciji predsjednika bila je, u međuvremenu sudski zabranjena, odluka o zabrani ulaska u SAD građanima niza islamskih zemalja. Sada on više ne govori o sukobu civilizacija, a o izvozu demokratije svakako ne. On sada pokušava stvoriti veliku koaliciju protiv islamistički motiviranih terorista pri čemu bi najveći dio borbe trebale nositi same islamske zemlje.”

Weser-Kurier se osvrće na vladu u Rijadu: “To da se Trump u svom apelu za zajedničku borbu protiv ekstremizma oslanja upravo na Saudijsku Arabiju kao najvažnijeg partnera je više nego iritantno. Svuda u svijetu se saudijskim novcem finansiraju radikalni propovjednici i fundamentalističke milicije. U domovini svetih gradova Meke i Medine važe slični šerijatski zakoni kao i u Islamskoj državi. Osim toga čini se da je Trump zaboravio da je većina od 19 terorista, koji su izveli napad na Ameriku 11. septembra, sa sobom nosila saudijski pasoš”, navodi Weser-Kurier.

Sueddeutsche Zeitung se osvrće na Trumpove izjave o Iranu: „Dok su SAD za vrijeme Baracka Obame radile na pomirenju i nisu se željele staviti ni na jednu stranu u konfliktu između sunita i šiita Trump i njegovi ljudi žele izolirati Iran. Europa može i mora u toj situaciji preuzeti posredničku ulogu iako joj nedostaju jaka sredstva moći da bi imala stvarni utjecaj. Saudijska-Arabija i Iran su teški partneri, ali nezaobilazni za rješenje konflikta u regionu. Samo onaj ko ozbiljno razgovara sa obje strane ostvaruje bitan doprinos u cilju prekida rastuće opasnosti od konflikta. Ukoliko to ne uspije propasti će nade mlade genracije – u Iranu kao i u Saudijskoj Arabiji”, prognozira Sueddeutsche Zeitung.

Hasan Rohani je ponovo izabran za predsjednika Irana

Podstaknut sukob između sunita i šiita

Tu dolazimo i do druge teme koju u današnjim izdanjima komentira njemačka štampa – izbora u Iranu. Tageszeitung smatra da je „kritika raketnog programa Teherana i uloga Irana u regionu” doduše „ispravna i neophodna. Ali no iz usta političara, koji naoružavaju Saudijsku Arabiju i udvaraju joj se, ona zvuči lažno. Trump je doduše najavio kraj „sukoba između različitih religija”, ali istodobno dodatno podstakao unutarislamski sukob između sunita i šiita. Time on povećava opasnost od rata između Saudijske Arabije i Irana”, smatra TAZ.

„Za Iran je Rohanijev teško izboreni trijumf dobra vijest”, smatra Mitteldeutsche Zeitung. „Građani su bili pred izborom između povratka u izolaciju i povratka na globalnu arenu – i odlučili su se za političku umjerenost prema vani i i dalje otvaranje prema unutra. I to iako ekonomsku računicu ugovora o atomskom naoružanju, postignutog 2015. godine, najveći broj građana do sada nije osjetio”.

Izvor: DW.com,
22.05.2017

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: