Počelo suđenje u predmetu “Bosna”: Tužioci sat vremena čitali optužnicu, Zukić ništa nije shvatio, Kukić tipkao na mobitel i dobacivao

23 05 2017

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Tužilaštva, danas je u Općinskom sudu u Sarajevu počelo suđenje Amiru Zukiću, generalnom sekretaru SDA, i potpredsjednicima ove stranke – Asimu Sarajliću i Mirsadu Kukiću, piše ‘Avaz’.

Suđenje je, također, počelo i za ostale optužene u predmetu “Bosna”: Esedu Džananoviću, bivšem direktoru u “Elektroprivredi”, Ramizu Karavdiću, Senadu i Nedžadu Traki, Safetu Bibiću i Seidu Fazlagiću. Tužioci Tužilaštva KS čitali su opužnicu punih sat, a optužnica za nezakonito zapošljavanje u državnim institucijama, prema kojoj su optuženi  primali novac, sadrži trinaest tačaka.

Optužnica ih tereti da su, kao politički utjecajne osobe, nezakonito zapošljavali u Sarajevu, Tuzli, Banovićima, Bihaću i drugim bh. gradovima te za to uzimali naknadu od 16.000 do 19.000 KM. Iznošenje optužnice, ipak, nije prošlo bez komentara optuženih. Amir Zukić kazao je da je jezički shvatio optužnicu, ali da mu ništa drugo nije jasno, dok je Kukić, koji je inače cijelo ročište proveo tipkajući na mobitel, “upozorio” tužiteljicu da se radi o ročištu, a ne političkom mitingu.

Odbrane optuženih danas nisu iznosili uvodne riječi, kazavši da će to učiniti nakon što vide dokaze Tužilaštva.  Inače, odbrane su danas imale prigovore na uvodno izlaganje Tužilaštva, kazavši da je Tužilaštvo danas interpretiralo završne, a ne uvodne riječi. Senka Nožica, Zukićeva advokatica, kazala je da će dokazati da Zukić nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, te da od 96 svjedoka, koliko će biti saslušano u ovom predmetu, nijedan nije potvrdio da je Zukić tražio ili primio novac, piše Dnevni avaz.

 

Izvor: TIP.ba/Foto: S. Saletović

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: