U Beogradu održan 36. protest protiv diktature

20 05 2017

– Protest “Protiv diktature” koji je prije mjesec dana okupljao više hiljada građana, danas okuplja manje od 50, a organizatori najavljuju da će konkretizovati svoj angažman


Sa jednog od ranijih protesta u Beogradu / Foto: Arhiv

Oko 40 građana okupilo se u petak na 36. protestu “protiv diktature” u Beogradu, koji su počeli dan poslije predsjedničkih izbora zbog nezadovoljstva pobjedom aktuelnog premijera Srbije Aleksandra Vučića na tim izborima, a organizatori su najavili da će protest ići u “ozbiljnijem pravcu”.

Demonstranti su se danas po tradiciji okupili ispred Doma Narodne skupštine, na Trgu Nikole Pašića, a svoje nezadovoljstvo iskazali su i ispred Ustavnog suda Srbije i Radio-televizije Srbije.

Ovo je 36. protest koji organizuje Tim “Protiv diktature”, a iz masovnih protesta, koji su početkom aprila okupljali više hiljada ljudi, se izdvojilo nekoliko grupacija, poput “Kulturom protiv diktature” i “Sedam zahteva”, pa su organizatori današnjeg protesta poručili da samo zajedničkim snagama mogu da istraju u zajedničkom cilju, koji je prema njihovim riječima, “promena sistema u Srbiji”.

– Izdvojile su se tri organizacije. Iako smo se odvojili, mi se načelno borimo za iste stvari… Ovakvu zloupotrebu sistema i represiju možemo da pobedimo samo zajedno, rekla je predstavnica Tima “Protiv diktature”, koja se predstavila kao Tamara.

Iz te organizacije danas su najavili da će njihovo djelovanje ići u “ozbiljnijem pravcu” i da “moraju da iznedre nove lidere”.

Organizatori su pozvali učesnike da razgovaraju sa svojim prijateljima i porodicama i objasne im zbog čega je važan građanski bunt i da on može nešto da promjeni.

Oni su ocijenili da je neophodno “čuvati vatru” protesta, jer će u Srbiji uvek biti razloga za proteste i da su se mladi ljudi u Srbiji probudili iz 15 godina duge letargije.

– Ništa se nije promenilo ni od pre dva meseca, ni od pre 18 godina, kada je ovaj čovek koji je svakodnevno sa nama, krenuo bagerom na RTS, rekao je predstavnik organizacije koji se predstavio kao Đorđe, dok su učesnici protesta glasnim aplauzom pozdravili bageristu Džoa.

Zahtjevi masovnih protesta koji su počeli 3. aprila bili su smjenjivanje “političke elite”, fer i slobodni izbori, smjenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tijela za elektronske medije, slobodu medija i “svih korumpiranih funkcionera”. Rok koji su demonstranti tada dali za ispunjenje tih zahtjeva bio je 17. april, ali nijedan nije ispunjen, piše Anadolija.

Izvor: Oslobođenje.ba,
19.05.2017

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: