HNS: Udruga građana ili HDZ-ova vlada u sjeni

20 05 2017


Izvor: N1

U posebnom odlomku izvještaja koji je predstavljen pred Vijećem sigurnosti UN-a, Visoki predstavnik Valentin Inzko je naveo da su neki čelnici Hrvata nastavili s pozivima za administrativnu i teritorijalnu organizaciju BiH koja bi rezultirala formiranjem “federalne jedinice” s hrvatskom većinom.

Šta danas predstavlja Hrvatski narodni sabor – Udruženje građana, političko tijelo ili HDZ-ovu vladu u sjeni?

Rezolucija o braniteljima nije se mogla naći na dnevnom redu sjednice Federalnog paralemnta, jer o njoj nije raspravljao Odjel za branitelje Hrvatskog narodnog sabora. Nedavna izjava Joze Bagarića, zastupnika HDZ-a u federalnom Paralemntu prošla je gotovo nezapženo u ovdašnjim medijima, iako na najbolji način demantira sve one koji još uvijek naivno misle da je HNS udruženje građana.

Možemo to posmatrati dvojako, i kao udrugu građana , ili političko tijelo, udrugu svih političkih stranaka sa hrvatskim predznakom. No ono je za nas prije svega, vrhovno tijelo, legitmni vrhovni autoritet na području BiH”, kazao je za N1 Jozo Bagarić, šef kluba HNS-a u Parlamentu FbiH.

Hrvatski narodni sabor utemljen je 2000. godine u Novom Travniku na kojem je usvojena Deklaracija o pravima i položaju hrvatskog naroda u BiH, a kao odgovor na vlast tadašnje Alijanse. Nakon odluka o uspostavi Međužupanijskog-međuopćinskog vijeća kao privremenog oblika Hrvatske samouprave 2001, Visoki predstavnik Wolfgang Petritsch uklanja Antu Jelavića s dužnosti hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ BiH jer je tim odlukama ugrozio ustavno uređenje BiH s ciljem stvaranja hrvatske federalne jedinice u BiH.

Rad sabora koje danas ima Odjel za poljoprivredu, finasije, pravo, pitanje branitelja, privredu, svojevrsni Parlament kroz Glavno vijeće, obnovljen je 2011. godine.

Izvorna deklaracija HNS promijenjena je u nekoliko navrata, no suština je ista, terororijalni presutroj BIH, sa simetričnom federalnom državom u odnosu na tri konstitutivna naroda, sukladno tome zaštita prava i identiteta kroz kulturu, obrazovanje, ali i javni rtv sistem.

HNS BiH jeste, i treba još više biti, najviši oblik i najpotpuniji izraz institucionalne samouprave Hrvata u BiH dok god je na snazi ovakav ustavni i administrativno teritorijalni ustroj B i H HNS BiH također vidim kao glavnog nositelja i provoditelja koncepta neteritorijalne autonomije (NTA) Hrvata u BiH”, poručio je na posljedenjem zasjedanju HNS-a, Božo Ljubić, predsejdnik GO HNS-a.

Na tragu navedenog su izjave o potrebi federalizacije, odnsono model Izbornog zakona s kojim bi izbor hrvatskih predstavnika bio sveden na terotoriju nekadašnje HRHB

Po zadnjim popisima u BiH konstatirano je da živi 545.000 Hrvata, vjerojatno je to brojka koja ne održava stvarno stanje, vjerojatno je manji broj. Čović na izborima dobije 100.000 glasova i sebi daje pravo govora u ime hrvatskog naroda i pri tome čini tako agresivno da blokira sve institucije sistema”, kaže politički analitičar Slavo Kukić

U posebnom odlomku izvještaja koji je predstavljem pred Vijećem sigurnosti, Valentin Inzko je naveo da su neki čelnici Hrvata nastavili su s pozivima za administrativnu i teritorijalnu organizaciju BiH koja bi rezultirala formiranjem “federalne jedinice” s hrvatskom većinom. Hrvatski čelnici “nastavili rehabilitirati sliku HRHB-a čiji su mnogi lideri optuženi ili osuđeni za ratne zločine u Hagu dok se istovremeno nikada nisu distancirali od zločina koji su počinjeni u ime HB.

Neki hrvatski političari su pozvali na “federalizaciju BiH”, što prema mišljenju određenih ljudi, vodi daljim etničkim podjelama zemlje na 3 ili 4 federalne jedinice, od kojih bi jedna imala hrvatsku većinu”, upozorava Inzko.

Mario Kramatić, predsjednik Hrvatske seljačke stranke odgovara: “Gospodinu Inzku bi bilo dobro da nastavi spavati kao što je spavao do sada, njegove teze nemaju apsolutno nikakavog smisla. Osvrće se i na posljednje zasijedanje Hrvatskog Narodnog Sabora iako na HNS-u nije postojala nikakava izjava koja u bilo kojem kontekstu dovodi u pitanje suverenitet i cjelovitost BiH.”

No upravo je Mario Kramatić zaprijetito reaktivacijom HRHB, ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona, a što će neminovno odvesti zemlju u daljne podjele

Bez HNS-a u BIH danas se ne može donijeti nijedna politička odluka zbog čega označavanje sabora Udruženjem građana, što gotovo redovno radi opozicija, ali i partneri HDZ-a u Federaciji, u najmanju je ruku ignorisanje političke zbilje i HDZ-ove vlade, koja za sada egzistira u sjeni.

Izvor: N1

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: