Reagovanje u vezi koncerta ˝Moj ummete˝: ˝Neka predsjednik Udruženja 25. maj 95. Kapija ne govori u ime roditelja˝

19 05 2017

Na naš redakcijski e-mail stigla je još jedna reakcija u vezi održavanja koncerta “Moj ummete” 25. maja u Sarajevu, kojeg organizira Rijaset Islamske zajednice u BiH pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića. Pismom za javnost oglasio se Dino Kalesić, tuzlanski novinar kojem je 25. maja 1995. godine ubijeno dijete na Kapiji. Pismo u nastavku prenosimo u cjelosti.

Prije svega, već dugo se postavlja pitanje, koga predstavlja Edin Hurić, po kom je osnovu u Udruženju 25. maj 95. Kapija, kako je uopšte postao predsjednik Udruženja, pa onda u konkretnom slučaju, koga je konsultovao i kontaktirao da bi dao saglasnost i podršku održavanju manifestacije “Moj ummete” 25. maja u Sarajevu.

Ja sam prilično iznenađen da neko u moje ime, a bez ikakvih kontakata može nešto da podržava i daje neke saglasnosti. Posebno neko takav, dakle, osoba koja ni u kom slučaju ne može govoriti u ime roditelja nego isključivo u svoje ime i ime nekog Udruženja koje funkcionira na principu Društva jednog lica.

Javnost u Tuzli ni u kom slučaju nije za podršku održavanja bilo čega na 25. maj pa tako ni manifestacije “Moj ummete”. Stava sam čvrstog da se podrška ne može dati nečem što je projekat Rijaseta IZ jer upravo te IZ i tog Rijaseta, nije nigdje bilo 25. maja 95. godine niti 29. maja 95. godine kada su ukopana stradala djeca.

Podsjetimo, da Muhamed-ef. Lugavić nije samoinicijativno došao na sahranu-dženazu 29. maja, stradaloj djeci ne bi ko imao klanjati dženazu, jer su i Rijaset i tadašnji Reis i Alija Izetbegović i Izet Hadžić tadašnji predsjednik Okruga ili kako se već zvao u to vrijeme ovaj tor u kojem živimo, nisu dozvoljavali da se zajedno kopaju muslimanska, hrvatska i srpska djeca stradala na Kapiji. S tim u vezi su zabranili i svima u IZ da izađu na Slanu Banju, zabranili da klanjaju dženazu.

Upravo zato, mene ne interesuje to što će početi neku manifestaciju u Sarajevu nekim zavijanjem i nekakavom dovom na jeziku koji ja ne razumijem. U Sarajevu mogu i rade što god hoće i oni su država za sebe i nemam ništa protiv toga niti možemo bilo što promijeniti osim reći da bi bilo dobro, ljudski pa ako su vjernici i po Islamu, ne praviti nikakve manifestacije, proslave, bar taj dan. Mi Tuzlaci nećemo sigurno..

Dino Kalesić

Izvor: tuzlarije.net


Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: