Prekinuti veze Vermahta i Bundesvera!

19 05 2017

Skandal oko radikalnog desničara i oficira Franka A. ponovo je pokrenuo pitanje njegovanja tradicije u Bundesveru. Današnja njemačka vojska mora se jasnije distancirati od Hitlerovog Vermahta, smatra Udo Bauer.

Svaka vojska na svijetu njeguje tradiciju. Vojničke pjesme, simboli, svojevrsne relikvije i priče o hrabrosti i junaštvu u borbi, trebalo bi da inspirišu aktivne vojnike. Preci su uzori. To možda zvuči čudno za one koji nemaju iskustva s vojskom, ali sa stanovišta vojnika koji za svoju zemlju rizikuju život, to jeste važno – i za socijalnu koheziju trupa, i za identitet.

Prezentacija svojevrsnih relikvija Vermahta i vojnička romantika u društvenim prostorijama u kasarnama Bundesvera, ipak su šokirali mnoge Nijemce. I to s pravom. Zabrinjavajuće je i protivno istoriji to da se Vermaht iz doba nacizma tako jednostrano stilizuje kao uzor za vojnike. Istina je da je u vojsci naših roditelja i djedova bilo i heroja. I istina je da je većina vojnika Vermahta ostala „čista”, ako je tako nešto u ratu uopšte moguće.

Zločini Vermahta

S druge strane, dijelovi Hitlerove vojske počinili su najteže ratne zločine. Vermaht je u istočnoj Evropi vodio brutalni rat do istrebljenja. Vermaht je aktivno podržavao Vafen-SS pri deportaciji Jevreja i masovnim streljanjima civila. Vermaht je namjerno, do smrti, izgladnjivao stotine hiljada sovjetskih ratnih zarobljenika. Zbog toga Vermaht ne može da bude uzor vojnicima jedne demokratske države koja operiše u međunarodnim savezima.


Udo Bauer

Zamislite da poljski vojnici u okviru NATO smješteni u njemačkoj kasarni moraju da gledaju relikvije Vermahta – između ostalog i oružje kojim su ubijani njihovi preci. To bi bio skandal bez presedana. Zato je ispravno to što ministarka odbrane Ursula fon der Lajen hoće da kasarne od svega toga očisti. Trebalo bi revidirati i takozvani Ukaz o tradiciji Bundesvera, kojim se od 1982. reguliše na koje tradicije njemačka vojska treba da se poziva, a na koje ne. Time će se konkretnije regulisati i odnos prema Vermahtu

Pravi heroji su bili u pokretu otpora

Bilo bi bolje kada bi Ministarstvo odbrane napravilo rez i reklo: dosta je bilo s tradicijom Vermahta, dosta je s kasarnama koje nose imena generala Vermahta – ljudima koji nisu imali hrabrosti da se usprotive Hitlerovim istrebljivačkim planovima ili da se povuku. Umjesto toga, te kasarne bi trebalo nazvati po imenima članova otpora protiv Hitlera – po grofu Štaufenbergu, Heningu fon Treskovu i drugima. Ti oficiri Vermahta koji su htjeli da ubiju Hitlera, bili su hrabri do smrti i mogu da budu uzori modernim vojnicima. Našoj vojsci potrebno je više građanske hrabrosti.

Izvor: DW.com

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: