Planojević: Svjedok oprašta svakome

19 05 2017


Foto: Rogatica, Izvor: youtube.com

Nakon predočavanja izjava iz istrage svjedok Tužilaštva BiH je na suđenju za ratni zločin počinjen u Rogatici kazao da ga je nekoliko puta udario optuženi Brane Planojević.

Adil Katica je rekao da je 1993. iz mjesta Burati (općina Rogatica) sa 17 komšija vojnim vozilima prebačen u logor Rasadnik, u kome su zatekli žene i muškarce iz drugih sela.

Upravnik logora, prema svjedoku je bio Vinko, kojeg poznaje od ranije jer su se viđali po kafanama, dok je njegov zamjenik Planojević, koji se ponašao “fino” i raspoređivao ih na radnu obavezu.

Uslovi u Rasadniku, kako je kazao svjedok, bili su loši, a stražari su se ponašali drsko.

“Bilo je i zlostavljanja. Zaključan si bio, nisi znao hoćeš li osvanuti. Da ti kažem, ponašali su se drsko, ja sam na živcima otišao. Pomislim na one scene i ne mogu spavati”, posvjedočio je Katica.

On nije precizno odgovorio ko se od stražara ponašao nekorektno, pa su mu predočeni iskazi iz istrage u kojima je navedeno da je “dobio batine od Brane Planojevića kada je postao upravnik”. Svjedok je kazao da je to tačno, ali da se to dešavalo na radnoj obavezi, na ratištu prema Goraždu.

“Ja želim, ako je moguće, da mu Allah oprosti”, izjavio je svjedok, ne želivši precizirati čime i kako ga je optuženi udario.

Tužilaštvo je navelo da je svjedok u istrazi naveo da ga je optuženi udario nogom, šakom i kundakom.

“Ne bih želio o tome. Nogom, ma nije bitno, bilo prošlo. (…) Jednom sam dobio šakom u rame”, rekao je on.

Katica nije potvrdio da je udaran kundakom puške. Kada je Vijeće upozorilo svjedoka da mora reći čega se sjeća, svjedok je ustvrdio da “ne želi nikoga stavljati u nezgodnu situaciju”. Predsjedavajuća Sudskog vijeća, Lejla Konjić, pitala je svjedoka da li je on uplašen i je li mu neko prijetio, na što je on kazao “Nije, ali ima i toga”. Upitan šta to znači, on je rekao da je dobijao poruke na mobitel od nepoznate osobe.

“Ja bih da to bude tajna. Izbrisao sam i ne mogu se sjetiti šta piše”, odgovorio je Katica.

Vijeće je uputilo svjedoka da se javi Tužilaštvu ako je riječ o prijetnjama.

Tužilac Seid Marušić je naveo da je svjedok u istrazi ispričao da ga je više puta, ali ne svakodnevno tukao optuženi, na što je Katica kazao “Bilo je, ali ja opraštam svakome”.

Upitan da li je tačno da je u istrazi rekao da je Aliju, ratnog zarobljenika Armije BiH iz Rasadnika izveo Brane Planojević i da je potom ubijen i zakopan u šaht od kanalizacije, svjedok je kazao da je “bio mrak i da je tako čuo kasnije”.

Na pitanje kako su se stražari odnosili prema ženama, svjedok je rekao da ne zna, ali je kasnije naveo da je čuo da su neke od njih silovane.

Optužnicom Tužilaštva BiH u osam tačaka Branu Planojeviću su na teret stavljena ubistva, mučenja te pomaganje u silovanju zatočenika u poljoprivrednom dobru “Rasadnik” u Rogatici u periodu od 1992. do 1995. godine.

Odbrana je pitala svjedoka da li su se uslovi poboljšali i zlostavljanja zaustavila kada je Vinko Bojić napustio Rasadnik, na što je svjedok kazao da je bilo isto. Naveo je i da je optuženi puštao logoraše kući da se okupaju.

Sa svjedočenja drugog svjedoka javnost je bila isključena zbog zaštite sigurnosti njega i porodice.

Prema rasporedu, suđenje se nastavlja 25. maja.

Izvor: Detektor.ba,
Objavljeno: 18.05.2017

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: