Tasić i ostali: Silovanje na livadi

18 05 2017

Višegrad. Izvor: BIRN BiH 

 

Na suđenje Momiru, Petru i Mirku Tasiću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada, zaštićena svjedokinja P-1 opisala je noć u kojoj je silovana.

Ona je kazala kako je oko ponoći u njenu kuću ušao Momir Tasić, sa vojnikom kojeg je zvao nadimkom Mire. Odvezli su je, kako je pojasnila, prema Višegradu.

“Zajedno sa mnom automobilom su povezli i P-2. Zaustavili su se kod pruge i Momir mi je rekao da pođem sa njim. Hodali smo do jedne livade, nekih desetak minuta, a onda mi je naredio da legnem, gdje me je i silovao”, kazala je P-1.

Dodala je da je nakon toga rekao kako će ispaliti dva metka, kako bi “njegovi” pomislili da ju je ubio, a onda joj rekao da bježi u šumu sa ostalim muslimanima.

Na pitanje tužitelja Dževada Muratbegovića, da li osobu koju naziva Mire, prepoznaje u sudnici, svjedokinja P1 je kazala da poznaje, te rukom pokazala u pravcu optuženog Mirka Tasića.

Tužilaštvo BiH je optužilo Momira i Mirka Tasića za silovanje dvije osobe. Kako je navedeno u optužnici, Mirko Tasić je došao u stan oštećene P-1, u kojem je bila i P-2, koju je nožem zaparao po grudima, a P-1 stavio oštricu noža pod vrat govoreći da će je ubiti.

Zajedno sa Momirom i Mirkom je optužen i Petar Tasić, a na teret im se stavlja da su u junu 1992. učestvovali u prisilnom nestanku šest žrtava bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno uhapsili, mučili i zlostavljali, a potom odvezli u pravcu Užica, nakon čega im se gubi svaki trag.

Momir i Petar Tasić su optuženi kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), a Mirko Tasić kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Višegradu.

Svjedokinja P-1 je kazala da je prije silovanja, istog dana iz kuće odveden i njen muž. Prethodno je pretučen, a zatim i odveden, pod izgovorom na saslušanje u policijsku stanicu.

“Na vrata je došao Budo Kovačević i pretukao mog muža. Psovao mu je balijsku majku, a onda ga bacio u hodnik. Taman kada sam mu pomogla da ustane i obrisala krv sa njega, ponovo je došao jedan vojnik, koji se predstavio kao Slađan. Odvezao ga je u pravcu Višegrada i od tada ga više nisam vidjela”, kazala je P-1.

Nakon silovanja, ona je sa sinom, kako je kazala preko šuma pobjegla do Međeđe i Goražda, a potom u Jablanicu gdje je ostala do završetka ratnih sukoba. Na pitanje tužitelja Muratbegovića, da li je nakon silovanja ikada razgovarala sa svjedokinjom P-2 o tom događaju, kazala je da nije.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. juli.

 

Izvor: Detektor.ba 

Advertisements

Akcije

Informacije

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s
%d bloggers like this: